Saltad citronpotatis med nöt aioli

Recept på Saltad citronpotatis med nöt aioli

Dessa potatisar har en god och fräsch smak av citron och smakar ljuvligt tillsammans med aiolin som är gjord på jordnötsolja. Ät och njut av spansk mat!

Du behöver:

750 g tvättade potatisar med skal
2 1/2 dl grovt salt
1 tvättad citron, gärna ekologisk

Till nöt aiolin behöver du:

5-6 vitlöksklyftor
1/2 tsk fint salt
2 äggulor
salt och peppar
2 msk citronsaft
1/2 dl solrosolja
2-3 dl jordnötsolja

Så här gör du:

Först lägger du potatis och salt i en gryta och täcker allt med vatten.

Sedan skär du citronen i tjocka skivor och lägger ner dom i grytan.

Låt potatisen koka under lock ca 20 minuter, tills de är lagom mjuka.

Då häller du av vattnet men låt potatisen ligga kvar i kastrullen tills serveringen.
Lägg lite hushållspapper under locket för att suga upp fukten.

Aiolin gör du så här:

Först lägger du de skalade vitlöksklyftorna i en mortel tillsammans med saltet och
mortlar till en smidig pasta, ställ sedan åt sidan.

Sedan vispar du äggulorna med salt tills de blir ljusgula och härligt pösiga.

Då tillsätter du peppar, citronsaft och vitlökspastan.

Till sist häller du oljan i en fin stråle och fortsätter vispa tills massan har en luftig och smidig
konsistens.

Servera dessa goda potatisar på tapasbordet.

Testa detta Recept på Saltad citronpotatis med nöt aioli