Kategoriarkiv: Spanska recept

Tomat- och olivsallad på spansk vis

Recept på Tomat- och olivsallad

Denna enkla sallad innehåller tomat och oliver som passar väldigt bra ihop. Den kan serveras
både på tapasbordet och till en vanlig måltid.

Detta spanska recept räcker till 6 personer.

Du behöver:

2 msk rödvinsvinäger
5 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
salt
4 skalade och tärnade tomater
12 oliver, fyllda med ansjovis eller pimiento
1/2 gurka, skalad och tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk inlagd kapris
2-3 huvuden endivesallad

Så här gör du:

Börja med att vispa ihop vinäger, olja, vitlök och paprikapulver till dressingen.

Salta efter smak och ställ sedan den åt sidan.

Nu häller du tomater, oliver, gurka, löken och kapris i en skål.

Häll över dressingen och blanda försiktigt ihop allt.

Till sist klär du 6 fina små skålar med endivebladen.

Skeda upp salladen i skålarna och den är nu färdig att serveras.

Testa detta goda recept på Tomat- och olivsallad

Oliver med apelsin och citron

Recept på Oliver med apelsin och citron

Jag fullkomligt älskar oliver och när jag provade detta recept blev jag glatt överraskad. Så gott med citrussmakerna tillsammans med alla andra kryddor.

Du behöver:

2 tsk fänkålsfrön
2 tsk spiskumminfrön
3-4 dl gröna oliver
3-4 dl svarta oliver
2 tsk rivet apelsinskal
2 tsk rivet citronskal
3 schalottenlökar, finhackade
1 krm mald kanel
4 msk vitvinsvinäger
5 msk olja
2 msk apelsinjuice
1 msk färsk mynta, hackad
1 msk persilja, hackad

Gör så här:

Först torrsteker du fröna i en torr tjockbottnad kastrull och skakar pannan flitigt tills
fröna börjar poppa och den härliga doften kommer.Lyft då bort från plattan och låt svalna.

Nu ska du hälla oliverna, skalen från apelsin och citron, schalottenlök, kanel och de rostade fröna i en skål.

Ta fram en annan skål till dressingen. Blanda vinäger, olja, apelsinjuice, mynta och persilja väl.

Häll nu den härligt doftande dressingen över oliverna och blanda alltsammans.

Täck över med plastfolie och låt stå kallt före servering.

Man kan gärna låta oliverna stå och dra 1-2 dygn för att få fram ännu mer smak.

Ansjovissvepta oliver på spanskt vis

Recept på Ansjovissvepta oliver

Oliver som är insvepta i ansjovis får en härlig sälta och passar så bra på det spanska tapasbordet. Detta enkla recept är så himla gott!

Du behöver:

12 ansjovisfiléer i olja
24 pimientofyllda gröna oliver

Så här gör du:

Först delar du ansjovisfiléerna på längden med en vass kniv.

Därefter sveper du in varje oliv med en halv ansjovisfilé och fäster ihop med en tandpetare.

Lägg upp i en fin skål och täck över tills du serverar.

Testa detta recept på Ansjovissvepta oliver

Blandade bönor på spanskt vis

Recept på blandade bönor på spanskt vis

Det här är en sallad som är full av nyttiga vitaminer och proteiner. Den är smaksatt med frisk mynta. Servera den gärna på tapasbordet men den kan även serveras till en vanlig måltid.

Detta spanska recept räcker till 4-6 personer.

Du behöver:

175 g bondbönor, på burk eller färska
115 g haricots verts, frysta eller färska
115 g sockerärter
1 schalottenlök, finhackad
6 färska myntakvistar
4 msk olja
1 msk sherryvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar

Gör så här:

Om du använder färska bondbönor så sjuder du dem i lättsaltat vatten i 7 minuter och tar därefter bort skalet.

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i haricots verts och låt det få ett snabbt uppkok.

Spola av båda bönsorterna under kallt vatten och låt rinna av.

Nu blandar du alla bönor med sockerärter och lök till en härlig blandning i en skål.

Dra av hälften av den doftande myntan och blanda med bönorna.

Vispa ihop olja, vinäger, vitlök och resten av myntan som du först har finhackat.

Krydda med salt och peppar.

Häll nu dressingen över bönorna och rör runt försiktigt så allt blandas.

Täck skålen med plast och ställ kallt tills du serverar den.

Testa detta recept på blandade bönor på spanskt vis

Tonfisksallad på spanskt vis

Recept på Tonfisksallad på spanskt vis

Detta är en komplett rätt som innehåller både fisk och potatis. Man kan servera den både på
tapasbordet eller som ensamrätt tillsammans med en krispig god sallad.

Detta spanska recept räcker till 4 personer.

Du behöver:

350 g potatis
1 hårdkokt skalat ägg
3 msk olja
1-2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
115 g tonfisk på burk, avrunnen
2 finhackade schalottenlökar
1 tärnad tomat
2 msk hackad persilja

Gör så här:

Först kokar du potatisen.

Under tiden blandar du ihop olja och vinäger till dressingen och kryddar med salt och peppar.

När potatisen har svalnat så skär du den i skivor.

Ägget skär du också ner i skivor.

Nu blandar du försiktigt ihop alla ingredienser.

Till sist häller du över dressingen och täcker över med folie.

Låt stå kallt 1-2 timmar före servering.

Testa detta recept på Tonfisksallad på spanskt vis

Spansk potatis – Recept

Recept på Spansk potatis

Det här är ett recept på potatisar som är riktigt krämiga och goda och har ett sting av hetta i sig.
Man kan servera den antingen på tapasbordet eller vid andra måltider.

För 4 personer behöver du:

2 msk olja
500 g potatis, skurna i mindre bitar
1 gul lök, skivad
1 grön paprika, strimlad
1 tsk chilipulver
1 tsk senap
3 dl krossad tomat, silade
3 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
hackad persilja till garnering

Så här gör du dessa spanska potatisar:

Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis och lök under omrörning några minuter.

Nu tillsätter du paprikastrimlorna, senap och chilipulver och steker ytterligare några minuter.

Sedan rör du ner tomater och buljong och låter allt koka upp och då sänker värmen och låter allt sjuda i ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Nu kryddar du efter smak med salt och peppar.

Till sist lägger du över potatisen i en varm och vacker skål och garnerar med persilja.

Man kan även servera potatisen när den kallnat. Den är lika god både varm och kall.

Testa detta goda recept på Spansk potatis

Ugnsbakade pilgrimsmusslor

Recept på Ugnsbakade pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor är ju så himla goda! Servera gärna musslorna i snäckskal, det blir ett trevligt inslag på tapasbordet. Spansk mat när den är som bäst!

Detta spanska recept räcker till 4 personer.

Du behöver:

700 g pilgrimsmusslor, skurna
i småbitar
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk persilja, hackad
1 tsk nymald muskot
1 krm mald kryddnejlika
salt och peppar
2 msk färska vita brödsmulor
2 msk olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att blanda musslor, lök, vitlök, hälften av persiljan, muskot och kryddnejlikan i en skål.

Krydda sedan med salt och peppar så du hittar just din smak.

Nu fördelar du blandningen på fyra rengjorda snäckskal, men det går ju förstås att använda vanliga ugnsfasta små formar.

Strö över brödsmulorna och resten av persiljan och ringla en god olja över musslorna.

Till sist ugnsbakar du musslorna i 15-20 minuter, tills de är ljust guldgula och rykande heta.

För bästa smak så ska du servera musslorna omedelbart.

Tesata detta goda recept på Ugnsbakade pilgrimsmusslor

Saltad citronpotatis med nöt aioli

Recept på Saltad citronpotatis med nöt aioli

Dessa potatisar har en god och fräsch smak av citron och smakar ljuvligt tillsammans med aiolin som är gjord på jordnötsolja. Ät och njut av spansk mat!

Du behöver:

750 g tvättade potatisar med skal
2 1/2 dl grovt salt
1 tvättad citron, gärna ekologisk

Till nöt aiolin behöver du:

5-6 vitlöksklyftor
1/2 tsk fint salt
2 äggulor
salt och peppar
2 msk citronsaft
1/2 dl solrosolja
2-3 dl jordnötsolja

Så här gör du:

Först lägger du potatis och salt i en gryta och täcker allt med vatten.

Sedan skär du citronen i tjocka skivor och lägger ner dom i grytan.

Låt potatisen koka under lock ca 20 minuter, tills de är lagom mjuka.

Då häller du av vattnet men låt potatisen ligga kvar i kastrullen tills serveringen.
Lägg lite hushållspapper under locket för att suga upp fukten.

Aiolin gör du så här:

Först lägger du de skalade vitlöksklyftorna i en mortel tillsammans med saltet och
mortlar till en smidig pasta, ställ sedan åt sidan.

Sedan vispar du äggulorna med salt tills de blir ljusgula och härligt pösiga.

Då tillsätter du peppar, citronsaft och vitlökspastan.

Till sist häller du oljan i en fin stråle och fortsätter vispa tills massan har en luftig och smidig
konsistens.

Servera dessa goda potatisar på tapasbordet.

Testa detta Recept på Saltad citronpotatis med nöt aioli

Aubergine dip – Spansk Tapas

Aubergine dip – Dip på Aubergine

På ett tapasbord ska det självklart finnas röror av olika slag. Denna dip är gjord på härlig aubergine. Spansk Tapas när den är som bäst!

Till 6-8 personer behöver du:

1 stor aubergine, tjockt skivad
5 msk olja
2 salladslökar, finhackade
1 stor vitlöksklyfta, pressad
2 msk hackad persilja
salt och peppar
rökt sött paprikapulver till
garnering

Gör så här:

Först steker du aubergineskivorna med olja på medelhög värme tills
de börjar ta färg.

Då lyfter du ur dem ur pannan och låter dem svalna av.

Sedan fräser du lök och vitlök i ca 3 minuter och lägger sedan undan
för att svalna.

Nu ska du lägga allt i en matberedare och mixa till en grov röra.

Lägg upp i en fin skål och blanda ner persiljan.

Smaka av och krydda om det behövs.

När du ska servera dipen så strör du över med paprikapulver.

Här hittar du fler Spanska recept.

Tapas från Spanien är så himla gott!

Testa nu Auberginedip – Dip på Aubergine

Crema Catalana med citron

Recept på Crema Catalana med citron och apelsin

Crema Catalana är en spansk dessert som kan liknas vid vår brylépudding. Crema Catalana är som namnet antyder en katalansk variant och är smaksatt med citron och apelsin.

Du behöver:

1 liter grädde
1 citron, rivet skal
1 apelsin, rivet skal
2 vaniljstänger
1 kanelstång
ca 1,3 dl socker
12 äggulor
farinsocker

Så här gör du:

Sätt ugnen på 95 grader

Du värmer grädden med citron- och apelsinskal, vaniljstänger med urskrapade
frön och kanelstång och låter det sjuda i ca 10 minuter.

Ta upp vanilj- och kanelstängerna.

Sedan blandar du socker och äggulor och vänder ner detta i grädden.

Därefter häller du upp i portionsformar och bakar mitt i ugnen i ca 1 timme.
helst i vattenbad.

Hit förbereds puddingen några timmar eller en dag i förväg och förvaras
sedan kallt.

När du sedan serverar kan du karamellisera ytan.

Då täcker du formen med farinsocker och bränner av med gasolbrännare så att
sockret smälter och bildar en knaprig yta.

Testa detta goda Recept på Crema Catalana