Kategoriarkiv: Spanska recept

Äggröra med räkor och vitlök – Tapas

Recept på Äggröra med räkor och vitlök

Denna maträtt är vanligt förekommande i Spanien. Man kan jämföra den med vår svenska pyttipanna, man tager vad man haver…och tillsätter sedan ägg.

Revuelto con gambas y ajetes, som det heter på spanska.

 

Spansk äggröra

Man kan blanda i t ex svamp, skinka eller varför inte rökt lax.

Variationerna är oändliga. Detta recept är för en portion.

Du behöver:

ca 1 dl av den gröna blasten på färsk
vitlök, eller purjolök
1,5 dl skalade räkor
2-3 ägg
olivolja
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta
persilja till garnering

Gör så här:

Först ringlar du ner lite olivolja i en stekpanna och tillsätter blasten som du först strimlat.

Stek tillsammans med den pressade vitlöken några minuter.

Sedan vispar du äggen,som gärna får vara ekologiska, i en skål.

Rör ner räkorna i pannan och rör om någon halv minut, inte för länge, då blir räkorna sega.

Efter det tillsätter du de vispade äggen och rör om någon minut.

Blandningen ska vara härligt krämig.

Till sist strör du över hackad persilja, krydda efter egen smak och servera genast.

Denna rätt kan serveras som antingen förrätt eller varmrätt, eller på tapasbordet.

Revuelto con gambas y ajetes, som det heter i Spanien

Testa detta recept på Äggröra med räkor och vitlök

Spansk omelett med chorizokorv

Recept på Spansk omelett

Denna rätt är enkel att göra och är dessutom riktigt mättande då den innehåller både korv och potatis. Spansk mat är så himla god. Smakrik och exotisk för oss nordbor.

Testa recept på Spansk omelett

 

Du behöver:

5-8 stora eller 10-12 små
chorizokorvar
2 gula lökar skurna i skivor
olivolja
ca 600 g kokt potatis i bitar
12 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
200 g hård ost, t ex manchegoost,
cheddar eller parmesan, riven
150 g peperoni eller annan chilifrukt

Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader.

Först steker du korv och lök i lite olja.

När korven har fått färg blandar du i potatisen och stjälper upp allt i en stor
ugnsfast smord form.

Sedan vispar du lätt ihop ägg och grädde med salt och peppar och vänder ner
den rivna osten.

Slå över blandningen i formen.

Därefter bakar du omeletten mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Servera omeletten ljummen med peperonin och en god krispig sallad.

Testa detta Recept på Spansk omelett

Gazpacho – Spansk god soppa från Andalusien

Gazpacho – Klassisk soppa från Spanien

Gazpacho är en god grönsakssoppa som ursprungligen kommer från Andalusien i södra Spanien. Det är en riktig spansk klassiker och den ska serveras kall.

Den är dessutom väldigt enkel att göra eftersom alla ingredienser mixas tillsammans.

 

Det är så himla gott med rätt tillagad Gazpacho.

En soppa att njuta av!

Du behöver:

1 kg tomater, i bitar
3 röda paprikor, i bitar
1 gurka, i bitar
1 selleristjälk med blast
2 röda lökar, i bitar
2 vitlöksklyftor
1 flaska/burk passerad tomatsås
ca 2 msk sherryvinäger
ca 1 dl olivolja
2 tsk tabasco
1 tsk pimientopulver eller chilipeppar
3 brödskivor, i tärningar, stekta i olja smaksatta med pimientopulver, salt och peppar
1 röd lök, i ringar
1 skiva serranoskinka eller annan
torkad skinka, finskuren
1 burk sardiner i olja

Så här gör du:

Du häller ner alla grönsaker tillsammans med lök, vitlök och tomatsås i en matberedare och mixar till en slät soppa.

Sedan smaksätter du med sherryvinäger olivolja, tabasco och peppar.

Servera nu soppan i vackra glas.

Toppa med brödkrutonger, lökringar, finskuren skinka och sardiner.

Om du vill kan du garnera med blast från sellerin.

Testa recept på Gazpacho Klassisk soppa från Spanien

Champinjoner i vitlök – Tapas

Recept på Champinjoner i vitlök

Denna rätt är väldigt uppskattad på det spanska tapasbordet. Detta recept kallas för Champinones al Ajillo i Spanien. Så himla gott! Prorva och njut!

Tapas när det är som bäst!

Den är väldigt enkel att tillaga så jag tycker absolut att du ska prova.

Du behöver:

450 g champinjoner
4-5 vitlöksklyftor
olivolja
2-3 msk smör
salt och peppar
2 msk hackad persilja

Så här gör du:

Tvätta champinjonerna och skär dem i skivor.

Häll i lite olja i en stekpanna och klicka i lite smör.

Tillsätt vitlöken som du först pressat eller skurit i skivor.

Vitlökssmaken blir starkare om du pressar den.

När vitlöken har fått lite färg är det dags att lägga i champinjonerna.

Låt svampen steka tills all vätska försvunnit och de har fått fin färg.

Till sist saltar och pepprar du efter egen smak.

Häll över på ett fint serveringsfat och garnera med hackad persilja.

Här hittar du fler spanska recept på goda maträtter.

Testa absolut Recept på Champinjoner i vitlök

Mosade kikärter – Tapas

Recept på Mosade kikärter som Tapas

Det här är en enkel röra gjord på kikärter som ofta serveras på det spanska tapasbordet. Det är ju så gott med spanska Tapas. Vi skall ha spansk afton här hemma till helgen.

När jag bodde i Malaga, så typ levde jag på Tapas mellan varven.

Det räcker till 4 portioner.

 

Du behöver:

1 burk kikärter ( 400g)
1 msk sherry vinäger
olja
1 vitlöksklyfta
salt
oregano
paprikapulver

Så här gör du:

Ställ en låg kastrull på medelvärme och lägg i kikärterna tillsammans med vätskan de ligger i.

Koka några minuter tills de är genomvarma.

Ta då av kastrullen från plattan och mosa kikärterna grovt med en potatisstöt.

Blanda därefter i vinägern och lite olja tillsammans med vitlöken som du först har rivit.

Rör om ordentligt och fortsätt sedan att koka tills röran fått den konsistens du vill ha.

Krydda med salt.

Till sist lägger du upp röran på ett fint fat och ringlar över olja.

Strö över med oregano och paprikapulver.

man kan även blanda i peppar om man känner för det.

Testa detta goda Recept på Mosade kikärter som Tapas

Sangria – Spanskt recept

Recept på Sangria från Spanien med lite styrka

Sangria är en drink som ofta serveras i Spanien. Den innehåller fräscha frukter och är riktigt god. När jag bodde i Malaga, så drack vi god Sangria i värmen för att svalka oss samt få i oss lite gott vin.

Om man inte vill ha alkohol så kan man bara utesluta brandyn och ersätta vinet med alkoholfritt vin.

Vi kör den alkoholfria varianten här hemma nu innan vår avresa mot Spanien, Teneriffa och Los Cristianos.

 

Sangria vid poolen

Du behöver:

Apelsin 1
Citron 1
Äpple 1
Socker 1/2 dl
Kanelstång 1
Nejlikor 3
Rött vin 1 flaska
Brandy eller Cognac 6 cl
1 flaska fruktsoda, sockerdricka eller
sodavatten (33 cl)
isbitar

Så här gör du:

Börja med att tvätta citronen och apelsinen och skär i tunna skivor.

Sedan skalar och kärnar du ur äpplet och skär även det i skivor.

Ta nu fram en stor fin tillbringare och lägg ner frukten tillsammans med socker
kanelstång och nejlikor.

Sedan häller du i rödvinet och brandyn och rör runt tills sockret har löst sig.

Smaka nu av och om du vill tillsätter du mer socker. Det beror på sötman.

Ställ in tillbringaren i kylskåpet och låt den stå där och dra i ca en timme så alla härliga smaker
kommer fram.

Precis innan du serverar tillsätter du din läsk och isen.

Servera i fina kylda glas och rör om hastigt precis innan du häller upp.

Detta recept på Sangria är inspirerat av annorlunda-spanien.com 

Testa detta goda Recept på Sangria