Teneriffabacillen

Vi är många som drabbas av denna bacill!

När vi kom ner till Teneriffa hörde vi talas om folk som drabbats av Teneriffabacillen.  Det lät lite konstigt och vi visste inte riktigt vad det var. Numera vet vi för vi har drabbats av den själva. Det är svårt att förklara vad det är, men man kan säga att det är en slags förälskelse. Det kanske låter fånigt, men så är det. Har man fått Teneriffabacillen, så har man. Inte mycket att göra med det förutom att njuta av det.

Teneriffabacillen

Hela den här artikeln består egentligen av mina egna funderingar och det finns absolut inga belägg för det jag skriver här. Du får ta allt med en nypa salt, men känner du något speciellt för Teneriffa, så har du kanske själv drabbats av bacillen 🙂

Innan vi var här nere på ön och provbodde i november förra året, så visste jag att det skulle gå bra och kännas perfekt. Fråga mig inte hur, men jag visste att det skulle funka. Hur dåligt kan det vara liksom? Världens bästa klimat, 320 soldagar om året och chans på inkomst. Det låter ju inte fel alls.

Vi provade en månad och det funkade riktigt bra. Vi kom liksom ”hem” här nere på södra Teneriffa. Jättemysigt och jättekonstigt egentligen. Konstigt i den mening att vi egentligen kommer från Sverige, som faktiskt ligger ca 500 mil norrut och är ett helt annat land på alla sätt.

Vi trivdes såpass bra att vi beslutade att spendera mycket mer tid nere på ön och gjorde slag i saken. Det var ett hästjobb att sälja saker och göra oss av med allt som vi tidigare hade haft å kärt.

Tenerffabacillen – Vad är det för något?

Det är svårt att förklara vad denna bacill är för något och det är kanske inte meningen att man skall göra det. Den uttrycker sig på lite olika sätt, men ett speciellt kännetecknande drag är att man får en otrolig dragning hit till Teneriffa. Alltså, en sjuklig dragning kan man säga. De som inte fått bacillen, kanske inte alls förstår dig om du drabbats av den, men vi som har den förstår precis.

Det är många som kommit hit nere och skall stanna en vecka, en månad, ett halvår eller längre och helt plötsligt så åker de inte hem dit de kommer ifrån mer. De blir liksom kvar. Hela tiden. Jämnt. Jag har träffat många personer på sista tiden här nere som skulle vart här en bestämd kort tid och är fortfarande kvar efter typ 5 år eller mer. De sista två jag träffade som drabbats av Teneriffabacillen var kvar mer än 7 år. De skulle ha stannat en månad eller så.

Det är inget konstigt. De hittade väl hem som så många gör och blev liksom kvar. Jag beundrar alltid dessa människor. De har gett upp annat och bara satsat allt liksom. Precis som jag själv gjort med min familj. Vi försakar ju såklart vissa saker, men vinner något annat. Eller rätt mycket annat kan man säga.

När man bor så här långt bort från släkten och gamla kompisar, så försakas ju det på något sätt. Det är ju så det blir tyvärr. Man vinner dock mycket annat och det väger liksom upp mycket. Vi i vår familj hade ju liksom inget val, vi var tvungna att testa, men vi har drabbats av bacillen, så vi hade inte haft något val ändå liksom!

Teneriffabacillen kan drabba alla

Den slår till på vem som helst när som helt. Vi hade ju inte ens kommit ner hit när den slog till på oss. Den drabbar fattig och rik. Det finns både miljonärer och uteliggare här. Inget konstigt med det. Vårens ö har dragning på folk ur alla samhällsklasser. Det finns folk som säger upp sig och säljer hus och hem i Sverige och bara drar ner på vinst och förlust och det finns de som planerar sin flytt eller sin långa vistelse här nere på ön.

Allt är liksom ok här. Oavsett hur du kommer hit och oavsett vem du är. Du får plats här och du är välkommen, mer eller mindre såklart, men nästan alla kan skaffa sig ett liv här, om man bara vill. Det är inte lättare än på andra orter och platser i världen, men det går om du bara vill.

Det som är signifikativt för oss som har drabbats av bacillen är att vi älskar ön. Vi gör nästan allt för att få vara här och det är den som finns i vårt hjärta. Det är skumt. Du kanske inte erkänner att du drabbats, men har du varit här länge och trivs eller vill tillbaka hit så fort du kommit hem dit du bor, så har du nog fått bacillen. Inget konstigt med det. Vi är många som har den!

6 reaktion på “Teneriffabacillen

 1. Lotta Johansson

  Jag har absolut drabbats av den bacillen och den biter sig envist fast. Lär nog aldrig försvinna faktiskt. Jag drabbades hösten 2013 då jag besökte Teneriffa och VIntersol under två veckor som assistent. Kunde av förklarliga skäl inte åka runt så mycket då men under en av mina lediga dagar gav jag mig ut på hästryggen bland bananplantager och raviner, helt fantastiskt var det!

  Till nästa höst har vi bokat en lägenhet i två veckor så då kommer bacillen troligtvis att drabba fler i familjen 🙂 Kommer garanterat att se mer av ön då! Har en dröm om att flytta men det får bli längre fram. Vi har nämligen inte bara en lägenhet att göra oss av med utan en hel gård där vi bott iöver 20 år, fy farao vad saker det samlas på hög under den tiden, för att inte tala om djur…
  Tack för en bra blogg, försöker följa den kontinuerligt och beundrar er som tog steget.
  Kram Lotta

  1. admin Inläggsförfattare

   Tack Lotta!

   Vad roligt att ni kommer ner igen! En gård i Sverige är oxå härligt! Njut och kom ner igen 🙂

 2. Carina Lindkvist

  Drabbades av denna bacill på 70-talet men har ännu inte haft möjlighet att flytta ner….men….åker ner varje höst och njuter. Hoppas kunna förlänga mina vistelser nu när jag blir pensionär.

 3. Ingrid och Göran Wenerström

  Ja det är lätt att drabbas av Tenerifabacillen vi har varit ner 3 gånger och en gång i Marbella. Vi planerar att åka ner igen i Mars i 3 vekor för at leta bla lägenhet. Ta kontakt med American Car Club eftersom vi har planer på att ta med vår Pontac Parisienne vid flytten. Vi är två pensionärer jag är passe 67 min fru lite yngre (tre år). Jag har bott på många platser här i världen, Teneriffa slår faktiskt det mesta. Jag inbillar mig dock att det jobbigaste blir med alla myndigheter i Svedala. Det som är så skönt är klimatet och umgänget med alla människor man träffar.

  1. admin Inläggsförfattare

   Ja, den tar en med storm om man så säger 🙂

   Hoppas det löser sig för er med flytten och det finns flera fina forum på webben där du kan få hjälp med hur ni skall gå tillväga för att få hjälp med er flytt. spanienforum.se kanske kan vara nåt för er att kika in om ni inte redan har gjort det.

Kommentarer inaktiverade.