Kategoriarkiv: Uncategorized

Teide Nationalpark Teneriffa – Utflykt med bilen

Vi tog bilen och körde upp till Teide nationalpark

Spaniens högsta bergstopp är El Teide. I måndags tog vi bilen upp i bergen och njöt av fantastisk utsikt och härliga miljöer på lite högre höjd här nere på Teneriffa.

Vi var ända upp till Teide nationalpark och andades den fantastiska luften och såg den majestätiska toppen El Teide från relativt nära håll.

Utsikt över Teneriffa

Vilopaus uppe i bergen på södra Teneriffa

Utan att sprida allt för mycket superlativ runt omkring mig, så vill jag bara skrika ut att det var verkligen HELT MAGISKT skönt och hänförande där uppe och jag har faktiskt längtat dit upp igen sedan vi var där i måndags.

Egentligen skulle vi bara ta en tur med bilen upp i bergen och njuta av utsikten, men vi tog med matsäck ifall vi skulle bli långvariga där uppe bland bergstopparna.

Bergen på södra Teneriffa är så vackra

Det pratas ofta om bergen på norra delen av Teneriffa, men vi har magiskt vackra små toppar här nere på södra delen av ön också. Helt klart!

Panorama vy över södra Teneriffa

Panoramavy utöver bergen. Klicka på bilden för större bild

Det var klart och fint väder både här nere i Los Cristianos och även på vägen upp mot Teide nationalpark. Vi tog det lugnt upp. Vägen slingrar sig riktigt mycket på vissa delar upp längs bergen och det är lätt att bli åksjuk, så lätt på gasen är att föredra helt klart när man kör upp.

Så även på nervägen kan jag meddela. Kör långsamt och njut av utsikten när du kör nere också, om du känner att har tid och det har du förmodligen. Tid alltså. Stress får andra hålla på med. Eller hur?

Selfiekungen Teneriffa

Selfiekungen och selfiedrottningen på väg upp mot Teide Nationalpark

Vi stannade flera gånger på vägen upp

Vi tog små pauser och kikade på utsikten och alla träd på vägen upp. Vackert med träden. det var länge sedan man såg skog nu och det var härligt med tallträden. Stora barr och stora kottar är grejen med de tallarna som står längs vägen upp mot Teide.

Så fint och vilka stora träd det finns uppåt bergen. Riktigt feta tallar.

Vilaflor södra Teneriffa

Vilaflor på Södra Teneriffa

Jag körde som sagt långsamt upp och släppte förbi många stressade bilister, som tvunget skulle upp snabbare än vad Ari Vatanen körde sina rallytävlingar när han var som bäst. Målet är inte målet, utan resan dit är målet, men det är inte alla som tänker så.

Vilaflor Teneriffa

Ytterligare en bild från Vilaflor 

Tänker du att resan är målet så kommer du uppleva mer magi i världen än om du hela tiden gasar på för fullt. Oavsett om du kör på vackra vägar på södra Teneriffa eller befinner dig i skogen i Sverige. Trust me. Jag har många gånger kört fortast och det har inte gett mer än nu när jag kör på halvfart. Tvärtom faktiskt.

Raviner och moln på väg upp mot Teide

Det är stora och häftiga raviner när man börjar komma upp mot ca 1500 meter över havet och sedan fortsätter uppåt. Efter Vilaflor, så är det verkligen raviner och riktigt coola bergsvägar upp mot nationalparken vid Teide. Säkerligen underbart att köra motorcykel här.

Vi mötte flera sällskap som hade hyrt fyrhjulingar på vägen ner och det är såklart skitkul att få köra dessa små motormonster på denna underbart kurviga väg.

Teide Nationalpark Teneriffa

Landskapet uppe i bergen är enormt vackert

2100 meter över havet på vägen upp

Vi körde förbi en skylt där det stod att nu var vi 2100 meter över havet. Sjukt högt faktiskt. Det är svårt att fatta att Teide ligger på 3718 meters höjd över havet när man ser toppen här nere från Los Cristianos. Magiskt högt!

Världsarv Teide Nationalpark

Världsarvet Teide Nationalpark 

Spaniens högsta topp och den ligger bara en timmes körning i vackra berg härifrån. Fan vad coolt! Jag älskar det!

Det är ett härligt vulkanlandskap där uppe i nationalparken

Landskapet uppe i bergen är bombastiskt och riktigt häftigt! Ibland ser det nästan svenskt ut på vägen upp, ibland som klippiga bergen i Amerika, ibland som vilda väster och ibland ser det ut som ett månlandskap. Så häftigt! Hänförande måste jag säga.

El Teide Nationalpark Teneriffa

Nästen ett månlandskap 

Luften där uppe är också himmelskt skön! Det var den i måndags i alla fall. Det var som svensk höstluft och vi stod där uppe med näsorna i vädret och bara drog in den härliga luften.

Det var dock kallt uppe vi nationalparken

På de tre månader vi nu har varit här, så har kroppen ställt om sig och allt under 20 grader känns kyligt. Kanske låter konstigt, men så är det. Uppe vid nationalparken var det bara 13 grader och vi frös direkt vi klev ur bilen.

Nationalpark Teide

Lite vilda väster över bergen på hög höjd

Inte frös frös, men det var kyligt om armarna och inte de numera vanliga 25-30 graderna vi har annars nere i Los Cristianos. Brr…vi får ta med tunna jackor nästa gång vi skall upp igen i bergen, för det skall vi snart. Upp i bergen alltså. Vi skall åka en vända med bilen, bara jag och Ann-Sofie och sedan skall barnen följa med en helg.

Kallt på hög höjd Teneriffa

Kallt utanför bilen på hög höjd. Ja, dammigt på instrumentbrädan 🙂 

Mycket med tid för att åka upp till Teide

Man behöver lite tid och helst kunna stanna ett par gånger både på vägen upp och ner för att minimera risken för att bli åksjuk. Vägarna är mycket slingriga på sina håll, men det är fina vägar annars helt klart uppe i bergen.

Teide Nationalpark

Uppe på hög höjd vid Teide Nationalpark 

Speciellt med barnen i bilen vill vi ha mycket tid och då funkar det bara på helgen, eller nu i början av nästa vecka, då barnen är lediga från skolan.

Landskapet är hisnande uppe ovanför molnen

När man åker upp, så åker man genom molnen på vägen upp och det är häftigt både att man är såpass högt upp och även att man faktiskt är ovanför molnen när man kommer upp till nationalparken.

Ja, det är säkert moln även där ibland, men inte den dagen vi var där. Det var däremot ett helt gäng med japaner som tagit sig upp med fyrhjulingar och hade en skojfrisk engelsk guide med sig. Det hade riktigt roligt vid nationalparken och så även vi åt att de faktiskt tog en massa ”photos” av både sig själva och allt omkring dem. Precis som på film, fast nu på riktigt.

Skall sanningen fram så tog även vi en massa bilder. Dock bara med mobilen denna gång, då vi glömde kameran hemmavid. Det är nästan alltid mobilbilder du ser här på bloggen, mina egna bilder tagna med min Samsung mobil.

Vi har ju även en massa bilder som är tagna med riktig kamera och de skall in här på bloggen framöver är tanken. Vi skall även ta mer bilder med kamera uppe i bergen nästa gång, då det är så himla vackert där uppe!

På vägen ner luktade det bränt om bilen

Det började dofta bränt om bilen på vägen ner när vi kommit ner längs berget och vi kom på att vi kanske skulle motorbromsa istället för att frikoppla och bromsa in i kurvorna. Man lär sig alltid något nytt och vi motorbromsade och då försvann röklukten 🙂 Hahaha

Lavasten Teneriffa Spanien

Lavastenar

Med växel ilagd och motorbromsning så tog vi oss ner för berget relativt galant. Det gick kanske aningen fort, för det började kurra/snurra i magen på vägen ner. Många kurvor i lite snabbare tempo kändes i magtrakten.

Vi tog en fika när vi kommit nerför bergen och hade otroligt vacker utsikt över Atlanten, Los Cristianos och Las Americas. Så vackert!

Skog södra Teneriffa

Skog på vägen ner. Vi hade inte sett skog på nästan 3 månader

Selfie Teneriffa

Selfieheaven 

Vi kom i lagom tid hem för att vila en kort stund innan vi hämtade barnen. Lite siesta mitt på dagen är ju grymt skönt har vi märkt 🙂

Teide Nationalpark besöker vi gärna igen!

Vi kommer inte fram till TV här på Teneriffa

Vi ser inte på TV alls här nere i Los Cristianos

En sak som jag kom på idag är att vi tittar inget på TV alls sedan vi kom ner hit till Teneriffa. Vi kommer liksom inte fram till TVn. Vi har försökt flera gånger, men det går bara inte. Det finns ingen tid att sitta och glo utan vi har fullt upp med att njuta av allt annat som finns här.

Sitta på balkongen tar jättemycket tid.

Solnedgång från balkongen

Vi har ju inte kommit ner hit till Teneriffa för att titta på TV direkt, men ibland kanske det skulle vara skönt att glo lite, men man tänker helt enkelt inte på det. Inte just nu i iallafall. Vi har ett par kvällar sett Johan Falk filmer, (ja vi har sett dem på DVD). Det är en annan sak tycker jag. Hemma satt man och slötittade bort ett par timmar hit och dit på dumburken.

Problemet är ju då att dessa timmar radar upp sig till att bli väldigt mycket tid. In i helvete mycket tid helt enkelt. Inte många ROM har blivit byggda av att sitta ner på röva och glo, så det känns ju helt klart bra att ha slutat upp med det nu.

Vem vet, men kanske tycker att soffan är livet framöver, men som sagt. Det finns massor av andra roligare saker att ägna sitt liv åt just nu. Oavsett om man är här eller någon annanstans.

Gå ner till poolen och ta ett kvällsdopp tar jättemycket tid.

Poolområde Los Cristianos

Just nu reparerar de ytskiktet bredvid poolerna här vid vår lägenhet, så vi brukar spankulera över till några kompisar och bada i deras pool när det passar. Vi är självklart även nere vid havet och badar ett par gånger per vecka. Det ligger så nära och barnen tycker det är så kul med vågorna. Det är en härlig lyx.

Ner till Atlanten och gå vid stranden tar jättemycket tid.

Atlanten Teneriffa

Man kan verkligen gå där vid havet i stort sett hur långe som helst. Bara vara och ta dagen som den kommer. Det är underbart att ha lite mer tid för detta och släppa en del av den stress som vi byggde på oss innan vi kom ner hit.

Det är lugnande med allt hav och de sköna vågorna som sveper in mot stranden. Bilden ovan är från Palm Mar, som ligger på andra sidan av Guazaberget på den södra sidan av Teneriffa. Vi skall dit på söndag och bada lite igen. Där är det ännu lugnare än här i Los Cristianos och vi skall städa lite på stranden och kanske träffa kompisar till Casper som bor där. Ja, våra kompisar också.

Havet där vid stranden kryllar verkligen av fisk och det är fantastiskt att glida runt med cyklop och bara spana på allt liv som finns i vattnet. Jag är ingen dykare alls, men det är supernajs att se alla fiskar.

Strosa omkring på stan eller nere på strandpromenaden tar jättemycket tid.

Strosa på stan Los Cristianos

Det är så härligt att det finns en äldre stadskärna här i Los Cristianos. Det är en blandning av det lite äldre och det lite nyare. Vackert och det är verkligen en härlig stämning här i stan. I LOVE IT! Det känns tryggt och vänligt och allt ligger inom gångavstånd.

Det finns många stora och små hotell i Los Cristianos, men det känns inte alls som det bara är komplex överallt. I Las Americas, som ligger alldeles bredvid Los Cristianos är det helt annorlunda. Där tornar de stora hotellen upp sig mer mot skyn och de exklusiva affärerna avlöser varandra.

Här i stan, så är det en mysig känsla och mer ”kanariskt” och det blandas bra med det lite nyare.

Sitta ner vid Atlanten och bara vara tar jättemycket tid.

El Medano Teneriffa

Här ovan ser du en av stränderna vid El Medano. Här är Atlanten som allra bäst för de som gillar att slappa och att surfa. Många surfar här dagligen och det är som sagt en skön slapp stämning i denna lilla pärla. Vackra vyer och havet som är magiskt skönt här. Röda berget syns från staden och det ramar in allt så fint!

Att gå här vid havet är fantastiskt. Det är avslappnande och njutbart.

Träffa folk och njuta av livet tar jättemycket tid.

Bad med kompisar i poolen

Elin dyker i poolen i Palm Mar

Pooldagar hos kompisar ligger högt på listan över saker vi hellre gör än att sitta ner på våra rumpor och glo på dumburken dagarna i ända. Jo, vi glodde dagtid också, inte bara på kvällarna tidigare.

TV kan vara bra. Inget snack om det. Låt den bara inte styra dina dagar. Livet går som sagt snabbt. Jag vet att du kanske inte håller med mig, men det är helt ok. Du lever ditt liv precis som du vill. Jag vill bara peka på att det kan även vara rena fördärvet för din tid.

TVn äter upp din tid. Låt den inte göra det för mycket. Slöa bara så mycket du behöver för att bli pigg igen och gör det inte till målet att sitta där och stirra in i TVn kvällarna i ända. Livet går fort. Jäkligt fort. Det finns så mycket mer att göra den tid vi finns till här. Tiden är den viktigaste tillgången du har.

Du kan alltid få mer pengar, men du kan aldrig få mer tid.

Vi upplever mycket mer spontana saker när som helst i veckan här nere. 

Hattparad Los Cristianos

Här ovan ser du hattparaden/hattpartyt, som var under en högtid här nere i stan. Bilden får stå som symbol för spontaniteten och det roliga här nere. Vi ramlade liksom in mitt i festen, som varade 5-6 dagar över stora delar av staden. Dygnet runt.

Vi träffar mycket mer folk här nere än i Sverige. Hemma känns det som om man måste boka in sina bekantskaper mellan allt annat som man företar sig i sin jakt på att vara en god samhällsmedborgare.

Många ägnar många kvällar i veckan åt olika former av aktiviteter och är man ingen förenings-livsmänniska, så hamnar man lite på sin kant liksom. Det går ju självklart att träffa folk hemma hos varandra eller gå ut på krogen, men på krogen kostar det skjortan och skall man hem till någon, så lär man boka in det i tid och det spontana blir liksom inte av. inte för oss i alla fall.

Det rinner ut i sanden och man säger att -” Det vore så kul att ses en kväll”, men den där kvällen tenderar hela tiden till att bli en annan gång och den där gången kommer liksom aldrig.

Här nere är det mer spontant tycker vi. Man frågar om man skall hänga en stund på efter-middagen eller kvällen och sedan gör man det lite otvunget, så där skönt, som man gjorde mer i ungdomen hos varandra. Det är helt klart sjysst!

Går man ut på restaurang eller på någon bar så kostar det heller inte skjortan. Maten är billigare här nere och en öl eller dricka är också billigare här. En stor stark kostar 10-20 kronor på restaurang och maten kostar som sagt mindre.

Ett restaurangbesök för vår familj med allt brukar ligga runt 250-300 kronor, så det funkar. Då har det köpts öl och läsk till maten.

Vara med familjen tar jättemycket tid.

Umgås mer med barnen Teneriffa

Att bara gå ut och upptäcka tillsammans med familjen är så härligt. Vi har haft mer tid tillsammans med varandra här nere. Det är enklare. Vädret är bättre och omgivningen upptäcker vi flera gånger i veckan i olika former på ett helt annat sätt än vad vi gjorde i Sverige.

Fiska själva och med kompisar tar jättemycket tid. 

Fiskar i Los Cristianos

Vi har fiskat flera gånger här nere och det har faktiskt inte hänt på flera år hemma i Sverige. Fråga mig inte varför, men det blir liksom inte av. Det är många saker vi känner att vi gör här nere, som vi bara pratade om hemma. Vi var stressade. Vi var trötta.

Vi var upptagna av vardagen på ett helt annat sätt och jag arbetade alldeles för mycket, som så många andra föräldrar gör.

Det tar ju liksom död på sinnet och man stressar runt i något slags vakuum. Det är annorlunda här. I alla fall för oss i vår familj. Det är så kul att ha kommit igång med olika saker tillsammans.

Tillsammans i familjen och tillsammans med andra.

Mysa i solnedgången tar jättemycket tid.

Solnedgången Teneriffa

Vi är nere i hamnen och antingen njuter av solnedgångarna, matar fiskarna eller fiskar. I hamnen är det mycket att titta på och det händer alltid saker där, som både föräldrar och barnen kan njuta av.

Gå längs stranden i stan tar jättemycket tid.

Stranden i Los Cristianos stad

Bara strosa runt vid havet är som sagt en av anledningar till att vi inte har tid att sitta ner på rumpan och se på en elektrisk apparat, TV, som återger livet. Någon annans liv.

Ja du förstår grejen. Man hinner liksom inte fram till Tv apparaten, för att allt annat njutbart i livet går före numera. Det är så gött! I LOVE IT!

I Sverige så såg vi jättemycket på TV under den mörka perioden, som sträcker sig från typ oktober till maj varje år. Det är inget fel att titta på Tv om man vill det. Det står ju fritt till alla att själva välja hur man styr och ställer i sitt liv.

Vi kom liksom inte upp ur soffan i Sverige och här nere kommer vi liksom inte ner i soffan.

Jag ville dock inte bara sitta och glo och tyckte inte att föreningslivet var nåt för mig och då återstår ju inte mycket den mörka perioden i Sverige om man inte älskar skoter eller skidor, men det gör inte jag. Jag älskar ljuset.

Då passar det bättre att bo här där man inte kommer fram till TVn.

Jag lade upp två kartor här på sajten

Kartor här på sajten

Jag lade upp två kartor här på bloggen. Det är kul med geografi och vi försöker att träna och lära barnen lite geografi samt kunskap om Spanien.

Jag har alltid älskat att resa, så jag försöker att indoktrinera barnen att gilla samma sak. Hoppas de vill se sig om i världen själva när de blir stora samt lära sig om nya kulturer och fler språk.

Det är ju så roligt och lärorikt på många plan att resa och upptäcka världen.

Du hittar länk till Kartorna jag lade upp här.

Det är kartor på Spanien och Kanarieöarna.

Kanarieöarna är ju lite vid sidan om Spanien om man uttrycker det milt, men det tillhör Spanien och räknas med dit. Det är jag glad för. Att man kan använda spanskan på Kanarieöarna är ju grymt bra.

Titta gärna in på kartsidan och lär dig mer om Spaniens geografi.