Bästa resmål för solsäker semester med barn

Solsäker semester i Spanien

Vart reser man på vintern, när man bara har en semestervecka och kanske inte vill göra en lång flygresa till Thailand, Mexico eller Aruba? Många väljer ju såklart Spanien. Är det för hett vid medelhavet i augusti? Här kommer några tips till dig på hur du kan tänka för att välja rätt resmål inför en solsemester med familjen.

Solsakert resmal

Resmål med många soltimmar

En vanlig fråga på olika reseforum och föräldraforum gäller just vilka resmål som är solsäkra under olika månader. Speciellt gäller det då ofta höst och vårmånader, när solsemester-säsongen ännu inte kommit igång runt medelhavet. En bra hjälp är en solsemesterguide som per månad ger förslag på barn och familjevänliga resmål för solsemester.

På charterbolagen finns ofta värmeguider per resmål och månad, dessa ska du självklart använda dig av, men ofta kan det vara bra att komplettera dessa med att titta på lokal nederbörd och genom att läsa reseguider från andra familjer som besökt resmålet en viss månad. Givetvis är vädret nyckfullt, men ju mer information du har desto bättre förutsättningar för att boka en lyckad solsemester.

Ibland är två semesterveckor bättre än en…

Att boka en sen höstmånad (en solsemester i november), eller en tidig vår månad (en solsemester i mars) blir ofta lite av en kompromiss om man inte vill resa långt. Givetvis finns alltid klassiska Kanarieöarna, men inte ens detta resmål är helt tillförlitligt året runt. Andra alternativ är Kap Verde, Gambia eller Dubai… som i alla fall har lite kortare restid än de riktigt långväga resmålen.

solsemester spanien

Lite längre semester

Men, ibland och särskilt på vintern kan det faktiskt vara bättre att resa två semesterveckor istället för en, eftersom du då dels förstås får mer semester för pengarna (flygbiljetterna står ju för en stor del resans pris).

Reser man två veckor kan man dessutom välja ett resmål som garanterat är solsäkert utan att det blir stressigt och det faktum att de långväga vinterresmålen som t.ex. Thailand, Mexico m.m. ofta är billigare att semestra på, hjälper i alla fall till med att kompensera för viss del av priset på resan.

Tyvärr är ju alla vinterresmålen dyrare under skolloven så för dig med barn i skolåldern är det naturligtvis viktigt att se över att skolan beviljar ledighet för en längre semesterresa om ni planerar att resa under terminen.

För hett för småbarn

Självklart bokar man en solsemester för att kunna njuta av sol, bad och värme, men för dig som är värmekänslig, eller reser med spädbarn kan det vara viktigt att se över att resmålet inte är för hett under den månad ni ska resa.

Planerar man en aktiv semester med en hel del familjeaktiviteter och utflykter kan det absolut bli för hett, medan man oftast klarar värmen bättre om man tänker sig en Resort solsemester vid poolen eller under parasollet.

kallt hav spanien

För kallt i havet

Är du en badkruka som dessutom tycker att bada är en viktig del av solsemestern? Då är det förstås viktigt att ta en extra titt på vattentemperaturerna i havet på resmålet.

Nöjer ni er med att bada i poolen ska du kontrollera innan ni bokar resan att de hotell ni bokar med har uppvärmda pooler och att dessa kommer att vara uppvärmda under er semesterperiod.

Uppvärmda pooler

Det kostar förstås pengar att hålla poolerna uppvärmda, så undersök även vad respektive hotell avser när de anger att poolerna är uppvärmda. På ett blåsigt resmål är tyvärr inte ens 24 grader mysig och små barn blir snabbt blir nedkylda.

Med dessa tips hoppas vi att du och familjen bokar den perfekta solsemestern!