Oddsen för en svensk gruppspelsseger i Bilbao

Svenska-fans-EM-2020

I sommar är det dags för ett nytt fotbolls-EM. För att fira att det är 60 år sedan det första Europamästerskapet i fotboll för herrar kommer arrangörskapet att delas av totalt tolv europeiska nationer. Spanien, som är en av världens största fotbollsnationer, är givetvis en av dem. Däremot är det inte städer som Madrid eller Barcelona som kommer att stå som värdstad. Den lotten gick istället till Bilbao.

De svenskar som inte känner till den nordliga hamnstaden har nu chansen att utforska den närmare. I EM-lottningen hamnade nämligen Sverige och Spanien i samma grupp och Sverige kommer att spela minst en match där.

Sverige och Spanien verkar inte bli av med varandra i fotbollssammanhang. De mötte varandra i kvalet och kommer nu att mötas igen i gruppspelet. I kvalet vann Spanien det första mötet medan det andra slutade oavgjort. I deras EM-grupp finns även Polen och en av vinnarna från playoff som spelas i mars, uppger https://www.aftonbladet.se/sportbladet/.

Gruppens matcher kommer att fördelas mellan Bilbao och Dublin, varav Sverige kommer att bo på Irland under hela EM. Sett till oddsen är Spanien förhandsfavorit att vinna gruppen. Oddset för att Spanien vinner är 1.25 medan Sveriges odds är 10.00. Både gruppettan och grupptvåan tar sig vidare till åttondelsfinalerna. Det tredjeplacerade laget har också en chans att ta sig vidare men endast om det placerar sig som en av de två bästa grupptreorna.

Svenska-fans-EM-2020

Svenska fans. Bild från https://www.flickr.com/photos/blondinrikard/9365947710 

De som inte håller med oddsen har möjlighet att sätta och spela på sina egna. Den här typen av betting sker i en kategori som kallas för Spelbörs. I den kan man spela på flera av de spelformer som finns vid traditionella oddsspel. Den enda skillnaden är att oddsen inte är satta av spelbolaget. I Spelbörsen spelar man genom att boka eller backa odds.

Hos https://www.betfair.se/exchange/plus/ har man valt att markera bokningsbara odds i rosa rutor medan backningsbara odds finns i blåa rutor. Det gör det enklare att skilja de två åt eftersom de är spel på olika utkomster. Rosa odds innebär att du inte tror att ett lag kommer att vinna, medan blåa odds innebär att du tror att lag kommer att vinna. 

För de som inte känner till Bilbao är det en stad som är nära förknippad med konst och arkitektur. De flesta tänker nog på Guggenheimmuseet när de hör namnet. Trots att staden inte är lika känd som Barcelona eller Valencia skriver https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/bilbao-en-vacker-och-valsmakande-weekendstad/ att det är en omtyckt weekendstad. Det är en stad som är nära förknippad med mat och framför allt maträtten Pintxos, vilket är en baskisk variant av tapas. Bilbao är Spaniens näst största hamnstad och bara 12 km från stadskärnan ligger Biscayabukten med sina kritvita stränder.  Bilbao Spanien

(Källa: Unsplash)

Bilbao är också en fotbollsstad och hemmalaget Athletic Bilbao är en av landets äldsta klubbar. EM-matcherna kommer att spelas på deras hemmaarena Estadio San Mamés. Den revs och byggdes upp på nytt 2013 och rymmer 53 000 åskådare. Fyra EM-matcher kommer att spelas där: tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal.
Det finns goda möjligheter för både Sverige och Spanien att sig vidare från gruppspelet. Om någon av dem kommer att spela mer än en match i Bilbao återstår att se.