Snart flyger jag till Sverige och Falun

Nästa måndag flyger jag norrut

Efter elva månader på Teneriffa, så flyger jag mot Sverige nästa måndag. Det är just nu en hektisk tid för att få allt på plats innan avfärd. Jag arbetar ju en hel del denna sista tiden, städar och rensar bland de saker som skall lämnas kvar och tas med till Sverige. Jag måste ju även mysa i solen en del nu när bästa vädret är här, så ja, du förstår att det är fullt upp.

Flyg mot Sverige

Skolavslutningen var fantastisk

Det var ju skolavslutning i kyrkan för skolans barn för två veckor sedan. Det var verkligen den bästa skolavslutning vi har varit på alla kategorier.  Så fint! Prästen höll tal och rektor Tommy sjöng en sång som handlade om alla barnen. Fantastiskt bra! Lärarna höll även de tal och man greps verkligen av den fina stämningen. Barnen framförde texter om året och det var kalasfint! Det var fantastiskt!

Tack alla på Svenska skolan Teneriffa för denna tid!

Svenska skolan avslutning Teneriffa

Skolavslutning Svenska skolan Teneriffa

Avslutning Svenska skolan Teneriffa

Lärarna Svenska skolan Teneriffa

Vi säger inte hejdå. Vi säger på återseende!

Ann-Sofie och barnen flög till Sverige på helgen efter skolavslutningen tillsammans med flera andra familjer som även de skulle mot Sverige. Jag är kvar i Los Cristianos och arbetar klart min tid här nere och njuter av den underbara värmen som har varit här nere den senaste tiden. Magiskt klimat. Ja, jag har tjatat om detta klimat många gången, men det går ju inte att ta miste på att det är ett världens bästa klimat. Så skönt!

Bästa klimatet i världen

Jag brukar säga det att det känns många gånger som att man blir omfamnad av värmen på ett speciellt sätt. Det känns verkligen att den är bra för kroppen. Det är inte konstigt alls att folk med kroppsliga bekymmer, som tex reumatism mår mycket bättre här. Jag som anses vara någorlunda frisk mår ju bättre här, så det borde ju då även folk med sjukdomar. De som startade Vintersol visste verkligen vad de sökte.

Teneriffa Spanien

Det har varit en fantastisk tid här på ön

Vi har ju nästan varit här ett helt år och det har verkligen varit en riktigt bra tid på många sätt. Självklart har allt sina ups and downs, men denna tid har verkligen varit annorlunda och mycket utvecklande på massor av sätt. Vi var ju relativt utarbetade och slut när vi kom ner efter att ha jobbat som helsike i Sverige och även sålt av hela bohaget. Det tar verkligen på krafterna att göra en sådan här flytt, som vi gjorde, på det sättet. Det är värt det, men det tar ett tag innan man landar på fötterna igen kan man säga.

Jag rekommenderar alla att bo utomlands en period

Jag tycker verkligen att det vore alla förunnat att kunna bo en tid utomlands och få uppleva nya horisonter både inombords och IRL, om man kan säga så. Det finns mycket att vinna på att vistas i nya miljöer där man utmanas och får lära sig nya saker både om sig själv men även om sin omvärld.

Man får nya perspektiv på livet av att bo på andra platser och jag tycker att det har utvecklat både mig själv och vår familj till det bättre. Teneriffa är en underbar ö och vi har verkligen tagit den till oss på alla sätt. Vi kommer tillbaka, vi vet bara inte när och hur länge det blir. Vi får se vad livet har i sitt sköte och hur framtiden blir. Det är spännande!

Magiska miljöer här nere

Teneriffa har ju allt man kan önska sig. Du kan verkligen uppleva allt du behöver här känns det som. Ön har ju så många underbara miljöer, bergen, byarna, städerna, det gröna lummiga, det karga, de underbara vidderna, stränderna, klipporna, plantagen, restaurangerna, maten, de slingriga vägarna, vågorna, solnedgångarna, det avslappnade folket, ja här finns verkligen allt.

När vi hade bilen så tog vi många fina små turer runt om på ön och uppleva alla olika sorters miljöer och vackra platser. Det var så härligt att bara glida iväg och se massa nya platser. Skall man bo här en längre tid, så rekommenderar jag att man hyr bil på lite längre tid, så att man får uppleva mer av ön, än bara platsen där man bor. Det är värt mycket!

Köp en cykel

Vi har haft cyklar under nästan hela tiden här nere och det har verkligen varit guld värt. Speciellt nu på sista tiden, då jag har varit själv, så har jag cyklat mycket så fort jag varit ledig. Så himla härligt att cykla efter strandpromenaden bort mot Adeje, så långt man kommer och sedan gör man lite avstickare, så kommer man vidare. Fantastiskt.

Det har varit som små minisemestrar att göra de där cykelturerna. Jag har stannat någonstans och fyllt på mat och vätska när det har behövts. Jätteskönt! Man får ju även då se mer av ön och att ha Atlanten på ena sidan och Teide och alla vackra berg på andra sidan om en när man cyklar fram är ju inte helt fel. Det är som balsam för själen.

Dessa magiska berg

Jag får inte nog av alla vackra berg här nere. Det sägs ju att man kan bli fångad av Teides själ och det har jag verkligen blivit. Det är något speciellt med landskapet. Så stora och feta står de där alla bergen och jag vet inte hur många bilder jag har tagit av bergen under denna tiden. Förmodligen lika många som jag tagit av Atlanten, som är lika härligt som bergen.

El Teide Teneriffa

Man blir hemmablind även här nere, så man får se till att ta sig runt lite, så man får den där härliga wow feelingen när man ser allt på ett nytt sätt eller från en ny plats. jag längtar redan ner igen och att få uppleva allt igen. Skumt är det, för jag har ju inte lämnat än, men så är det.

Det skall bli spännande att komma till Sverige

jag har ju tagit Marja Jansson på orden och försöker nu att se allt det bästa i allt och även plocka guldkornen i tillvaron, oavsett vart man befinner sig. Jag var så himla förbannad på mycket i Sverige innan jag åkte ner, men skall absolut försöka att plocka guldkornen även i Svedala framöver. Det är en utmaning för mig, men det finns absolut fördelar i Sverige. Jag skall fokusera på fördelarna och njuta även där. Guldkornen var det man skulle fokusera på.

Släkt och vänner och Sverige

Det skall bli så himla kul att träffa släkt och vänner igen. Jag blev farbror alldeles innan jag åkte ner och att träffa mitt brorsbarn och hans familj skall bli fantastiskt kul! Han är en riktig stjärna, den lille Hugo. Han heter även Petter, bara en sådan sak! Petter Hugo. Perfekt!

Jag har längtat efter min släkt och mina kompisar mycket. De drar liksom i en efter ett tag. De där lite djupare kontakterna saknar jag mycket. Här nere blir det många hej och hejdå liksom. Man träffar många nya personer som är jättesköna, men man får många gånger ta avsked alldeles för tidigt innan man hinner komma på djupet i kamratskapet. Jag är inte så mycket för ytliga bekanta, utan vill gärna ha några få som man kan gå djupare med och vara riktig vän med.

Det gå absolut att fixa djupare relationer även här nere, men jag har inte kommit dithän denna vändan. Varit mycket annat på listan. Jag har faktiskt prioriterat att vara med familjen mer än vanligt och även att vila mycket. Verkligen ta vara på den lediga tiden på ett annat sätt än i Sverige. Havet och att bara få vara har tagit mycket av min tid och det är ju inte helt fel det!

Även Ann-Sofie har längtat efter de sina nästan ännu mer pga olika skäl, som vi utelämnar i denna text. Lite privat lär man allt vara ibland. Även barnen har längtat mycket efter sina mor – och farföräldrar och är nu glada att vara i Sverige och träffa sina kamrater och kunna cykla hur de vill utan att behöva korsa några gator i tid och otid.

Stora ytor och allemansrätten

Barnen har saknat de ytor som vi har i Sverige vad gäller att cykla och vara ute som man vill. Just här i Los Cristianos är det lite trångt och barnen kan inte vara fritt ute som de vill själva på ett enkelt sätt. De är vana att ha stora ytor att vara på i Falun och bara kunna dra iväg själva. Det har barnen saknat här nere och är som sagt glada att kunna röra sig mer fritt hemmavid nu.

Själv har jag saknat allemansrätten. Att bara kunna vara vart man vill och plocka vad man vill i naturen. Där har Sverige verkligen lyckats! Vilken grej. Det var inget jag tänkte på i början, men man ser saker annorlunda efter ett tag här nere. Vi var mycket i naturen i Sverige och alla träd kan jag även de sakna. Inget jag tänkte på då, men de drar nu kan jag säga.

Jag pratade med Joakim Svensson här nere och han nämnde att han tyckte att han blivit mer aktiv när han kom till Sverige efter att ha varit här nere en period. Att Teneriffa hade liksom öppnat upp och vidgat hans synsätt och att han såg det fina mer i Sverige numera. Det låter ju verkligen som att plocka guldkornen i tillvaron. Perfekt!

Ta tid att njuta av livet

Oavsett vart du befinner dig, så försök att njuta av livet. Här nere är det ju många gånger enklare att njuta av livet på ett enkelt sätt. Många som befinner sig här nere är ju på semester och då är det ju en lite mer avslappnad atmosfär direkt och närmare till att kunna slappna av och njuta av det enkla och vackra i livet.

Drakblodsträd Teneriffa

Många arbetar mycket när de befinner sig här nere oavsett om de är svenskar, från något annat land eller Kanarier. Det går dock att vara avslappnad på ett bra sätt när man är ledig. Det behövs inte så mycket egentligen. Man har ju nära till pooler, havet, stranden och där går det ju att slappa på bra om man vill det. Man får plocka guldkornen vart man än befinner sig.

Nu skall jag fortsätta att städa ur lägenheten och sedan arbeta

Ja, som sagt, det är mycket att stå i innan avfärd. Vad skall man ta med sig, vad skall lämnas kvar och annat pyssel. Det blir även en hel del arbete, men det är bra för ekonomin. Man behöver ju ha en bra ekonomi oavsett vart man befinner sig och jag kan rekommendera att man i god tid ser över hur man skall kunna finansiera sin tid här nere.

Det är ingen dans på rosor här heller, utan man behöver överleva på ett bra sätt fast solen skiner, drinkarna är billiga och beachen ligger öppen. Se till att du löser din ekonomiska situation på ett bra sätt när du befinner dig här nere.

Se till att ha råd med ditt liv här nere

Det är inte kul att ha stressen över pengar när man befinner sig här nere. Fler än en person har fått åka hem utan pengar, lånat av föräldrar eller helt enkelt blivit kvar här nere utan pengar alls. Ingen bra situation.

Spara en bra buffert innan avfärd ner och lev inget lyxliv i början, för då bränner du oftast mer än du har råd till. Det är ingen bra lösning. Livet skall gå runt även här nere bland palmer och paraplydrinkar och det är lätt att dras med i folks semesterliv i början. Skall man bo här så är det ju vardag man skall ha mestadels och den skall finansieras på ett bra sätt. Ta det försiktigt är mitt råd.

Svart sandstrand Teneriffa

Har du chansen till att få ett arbete med svensk lön, så är det bara en fördel. Den svenska lönen brukar ligga bra mycket högre än de Kanariska lönerna. Så kan du få ett ”svenskt” jobb, så se till att hugga det. Det är mitt tips. Mycket är billigare här nere i vardagen och då går det att spara en del pengar även fast du befinner dig här nere. Det är inte helt fel!

Såja, nu är det slutskrivet för denna gången. Nu måste jag verkligen snabba på lite! Haha! Vi hörs och syns igen! På återseende inom kort hoppas jag!

Kram till dig vem du än är och vart du än befinner dig!