Solskyddskläder för barn bättre än solkräm

Vi känner alla till riskerna med hudcancer, malignt melanom och idag vet vi också att det är extra riskfyllt att bränna sig som barn. Under solsemestern utomlands och den svenska sommaren, måste vi skydda våra barn från den starka solen och då är solskyddskläder ett mycket bättre alternativ än att använda solskyddskräm.

solskyddsklader barn

Här följer några av skälen till varför du hellre bör sätta på ditt barn solskyddskläder, än att skydda dem med solkräm.

Hälsorisker med solkräm

Emellanåt duggar varningslarmen tätt för att därefter glömmas bort. Solkrämer kan innehålla farliga parabener, nanopartiklar mm. och vi vet inte riktigt vilka konsekvenserna kan bli av att få in dessa ämnen i våra kroppar på lång sikt. Finns det ett bättre alternativ än solkräm, vilket solskyddskläder faktiskt är, så är det bättre att tillämpa försiktighetsprincipen.

Solskyddskläder är varaktiga

För att en solskyddskräm ska ge det skydd som utlovas på förpackningen måste den appliceras rikligt och upprepat, efter nötning vid till exempel bad och strandlek. Med en solskyddsdräkt är ditt barn skyddat hela dagen utan minskad effekt på solskyddet. Givetvis slits solskyddskläderna ut med tiden, men solskyddskläder av ett bra märke håller ofta tills ditt barn växer ur dem.

Solhatt på barn förhindrar överhettning

Inget solskyddsmedel kan hjälpa till att skydda ditt barn från att överhettas i solen. Barn kan inte reglera sin kroppstemperatur lika bra som oss vuxna, därför bör barn ha solhatt på huvudet under varma och soliga dagar. En solhatt i uv-material är tunn och skön att bära, samtidigt som den hjälper till att hålla huvudet svalare.

När är det okej att använda solkräm?

Grunden är att i möjligaste mån undvika solkräm, speciellt på små barn. Men det är farligare att bränna sig än att använda solkräm. Solkräm kan behövas på ditt barns händer och delar som inte kan skyddas med solskyddskläder.

När du väljer att använda en solkräm på ditt barn, välj i möjligaste mån en solskyddsprodukt som dokumenterat inte innehåller parabener eller så kallade nanopartiklar. Se till att du skyddar ditt barn när du är på solresa till Spanien.