Spanien fortsätter att locka svenskar

Spanien-och-svenskarna

2019 var Spanien återigen svenskarnas favoritdestination. Bland charterresorna låg Gran Canaria och Mallorca i toppen. Prognosen för resandet 2020 visar att andra destinationer väntas bli populära men sannolikheten att Spanien tappar besökare liten, och framför allt att de tappar besökare från Sverige.

Spanien-och-svenskarna

(Källa: Unsplash)

Lagom långt bort

Svenska resenärer väljer att åka till Spanien oavsett årstid. Även när sommarvärmen har nått de svenska kusterna väljer många en sista minuten till öarna i Medelhavet eller Atlanten. Storstäder som Barcelona och Madrid lockar de som vill ta en cityweekend och längs med solkusten finns både tillfälligt och permanent bosatta svenskar. Prisklasserna varierar från högt till lågt och det går att få en lyxig weekend oavsett plats utan att det behöver kosta skjortan.

Det går att ta sig till Spaniens olika hörn på mellan 3 och 5 timmar. Det är en relativt kort flygresa för att komma till ett helt annat klimat och kultur. Det öppnar också upp möjligheterna för att resa både med kort varsel och spontant. För de spontana tillfällena finns det långivare som beviljar så kallade semesterlån.

De gör det möjligt att boka en resa på kort varsel och sedan betala av den enligt en återbetalningsplan eller vid nästa löning. Det finns flera långivare som beviljar lån till resa och deras räntor och villkor bör granskas innan en låneansökan skickas in. Jämförelsen kommer att leda dig till den bästa långivaren för just ditt behov, och till lånet med lägst ränta och bra återbetalningsvillkor.

Fastlandet eller öarna

Trots att många har en bild av den spanska kulturen skiljer den sig mycket mellan de olika delarna. Beroende på syftet med resan, om det är en solsemester eller en matresa, lämpar sig vissa destinationer bättre än andra.

Det spanska fastlandet besöks av weekendresenärer, solresenärer och de som vill utforska landet. Solresenärerna tar sig till kusten på landets östra sida som vetter mot Medelhavet. Weekendresenärer tar sig till huvudstaden Madrid, Barcelona, Bilbao eller Valencia. De som vill utforska landsbygden kan med fördel hyra en bil och kör runt på småvägarna i Baskien, Katalonien och Navarra.

8 kanarieoarna

(Källa: Unsplash)

Av de åtta Kanarieöarna som ligger i Atlanten är det framför allt fyra av dem som lockar turister. Kanarieöarna ligger nära Afrikas kust och temperaturerna tenderar att vara högre på öarna Gran Canaria och Teneriffa, som båda har starka afrikanska influenser. Båda är populära destinationer för sol och bad. De andra två öarna är Lanzarote och Fuerteventura. Båda har fina sandstränder samtidigt som de erbjuder sportaktiviteter och naturupplevelser.

Katedralen i Palma

(Källa: Unsplash)

I Medelhavet finns nästa ögrupp, Balearerna, varav de största öarna är Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera. Medan Ibiza är känd som partyön erbjuder Mallorca fler alternativ. Den passar aktiva besökare som vill cykla, spela golf och vandra. I staden Palma de Mallorca finns butiker och museum och den spanska kungafamiljen har sitt sommarresidens där. Runt hela ön finns flera mil av vita sandstränder, vilket också gör det till en omtyckt destination för de som vill bada i Medelhavet.

Spanien erbjuder mycket, och inte så långt bort. Det går snabbt och enkelt att resa till landet utan att det påverkar vardagen allt för mycket, och utan att det behöver göra hål i plånboken.