Spansk design och spanska inredningsdetaljer

Spansk och svensk design skiljer sig åt

Som du kanske vet har jag haft förmånen att bo både i Spanien i två omgångar och sett de skillnader som finns i den spanska vardagen om man jämför med Sverige. Det skiljer sig åt avsevärt och inte minst om man tänker på spansk – och svensk design.

Inredning är ju stort i båda länderna fast det ser helt olika ut många gånger. I Sverige har vi ju den ”ljusa och fräscha” designen många gångar. Många målar allt vitt för att motverka det mörka som råder vintertid. I Spanien ser det lite annorlunda. Man använder färg mycket mer kan jag känna och tar ut svängarna med murriga färger samt stora mörka möbler.

Man är egentligen mer djärv vad gäller design och har flera olika stilar på gång samtidigt utan att det skär sig på något sätt. När jag tänker spansk design så ler jag inombords för att den är verkligen snygg och häftig många gånger.

Spanska väggar

är inte alltid vita även om det finns många som har vita väggar helt klart. Vill du ha mer spansk feeling kan du absolut måla i terracotta, orange, blåa eller rent av bruna. Det är inte alltid fokus på att ha helvitt utan många gånger får du go crazy med färg när du vill ha spansk design.

Golven i Spanien

är ofta gjorda av stenplattor. hårt trä eller kakelplattor i olika stilar och utformningar. Vill du ha rätt matta så väljer du en färgstark matta eller en mörk variant. Heltäckningsmatta är helt ute här.

Spanska golv

Möblerna

är stora tunga rustika möbler i mörka färger. jag upplever att de stora skåpen väger ett ton minst och tar upp halva rummet, men det kanske bara jag som känner så. Jag minns att jag var överlycklig att komma in i en svenskt inredd lägenhet efter att ha bott nere på Teneriffa i ca 6 månader.

Inte för att vi har bättre smak, men för att jag äntligen kände igen mig vad gäller möblerna. Ja, de var från IKEA såklart…inte för inte som Ingvar Kamprad har blivit den gigant han blivit inom möbelindustrin.

Design fran Spanien

Jag skall tillägga att jag gillar den spanska designen och möblerna också såklart. De har helt andra detaljer, speciellt de gamla klassiska skåpen, sänggavlarna och detaljerna som finns på stolar och bord är riktigt fina måste jag säga.

Tyger i Spanien

Det är lite annorlunda vad gäller gardiner om man jämför med Sverige och Spanien. I Spanien, speciellt i de varma södra delarna försöker man ju att stänga ute solen så gott det går sommartid. Man drar för träluckor, ståljalusi och annat. Allt för att stoppa solen. Inte alltid man ens har tyggardiner utan man stänger luckor och annat för att helt enkelt får mörkare och såklart svalare inomhus.

Spanska tyger

I Sverige har vi ju mängder med tyger och vill ofta inte skymma fönstren helt för vi har ju så himla mörkt så allt ljus är välkommet. Annars är det mycket färg och mönster som gäller.

Gärna kraftiga färger med eftertyck liksom. Man är inte alls så sval som vi är i norr utan spanjorerna tar ut svängarna med färg och form i alla former.

Designprylar i det spanska hemmet

Det är vanligt med snillrika mörka ljusstakar. Gärna ljusstakar i smide som är handgjorda. Vill du vara riktigt inne så skall du ju beställa dessa av en smed och få dem precis som du själv vill. Det finns dock likheter med Sverige och båda länderna har tex saccosäckar. Woouf gör populära spanska saccosäckar som numera finns i ca 25 länder. De tillverkar även en mängd andra produkter.

Man väljer även de saker man gillar. Inte så viktigt med färgmatchning här i Spanien. Kör lite hårdare och ta ut svängarna mer när du tänker spanskt. Det finns massor med kända stora spanska designerns. De är erkända över hela världen och jag kan känna att de är kända för att de ofta är djärva, precis som den designen de skapar.

Design utomhus

Även i trädgården eller utomhus är det inte så noga hur du inreder vad gäller färgmatchning. Gillar du färg så använd en mängd olika gärna starka färger både på tyger, kuddar och annat, men speciellt vad gäller blommor. Det är viktigt att det är vackra färgrika blommor och gärna mycket av det.

Design lyxhotell

När du skall anamma den spanska designen skall du vara djärv! Kör linan ut och blanda gärna stilar och färger mycket mer än vad vi gör i Sverige. Kör inte på vitt utan var mer kreativ än så!

Spansk design och spanska inredningsdetaljer