Spansk Mat – Spanska maträtter

Spansk mat är förstklassig

Här är det ingen risk att behöva gå hungrig! Här jobbar man med förstklassiga råvaror när det gäller fisk och kötträtter. Maten är otroligt välsmakande och i landet äter man mycket kött, men man ska akta sig för vart man köper sina varor.

Spansk Mat Paella

Spanska köket

Det spanska köket är väldigt känt för sina tapas och sin paella och det med all rätt, eftersom de som är rätt lagade är mycket goda och bäst av allt är kanske ändå tapas. Tapas är små enkla rätterna som t ex Serranoskinka, räkor i vitlök, chorizo på nybakad baguette, oliver, bläckfisk, fantastiska ostar m.m. Man beställer vanligtvis några små olika portioner som förrätt eller man kan till och med be om lite mer och det räcker till en hel lunch!

Tapas

Ordet tapas sägs härstamma från att man i begynnelsen lade en bit ost ovanpå glaset när man serverade dryck i baren. Detta för att förhindra att flugor och annat skräp hamnade i drinken, man täckte glaset helt enkelt.

Spanska specialiteter

Fisk och skaldjur är en stor delikatess i det inhemska köket, som t.ex. Caldereta de langosta som är en utsökt gryta med langust.

En annan specialitet är de tjocka sopporna som man serverar till förrätt. Dem tillverkar man av mycket grönsaker, brödskivor lök och tomater.

För den som så vill ha något vegetariskt alternativ, finns det på de flesta restauranger. Eftersom det odlas paprika, kronärtskockor, kål, auberginer, tomater och andra grönsaker på ön. Råvarorna i Spanien finns alltså runt hörnet.

Upplev traditionell spansk mat

Om man vill uppleva en traditionell spansk måltid, så ska man försöka leta reda på en lokal restaurang. På de flesta semesterorter finns det många kök som redan har en mer inhemsk atmosfär, men vill man njuta som spanjorerna själva gör över en middag, så leta dig då till de lokala taverna och ta god tid på dig för det är det värt.

Tapas Spanien

Precis som i många andra länder runt Medelhavet så har olivoljan en central roll i matlagningen. En annan viktig ingrediens i Spanien är vitlök, som faktiskt är ett arv från den romerska tiden.

Maten i Spanien äts lite senare än i Sverige, lunchen brukar man servera mellan 14-17 och middag brukar man äta vid 21-23 på kvällen.

Olika Spanska drycker

Drycken i Spanien är att rekommendera, för det inhemska ölet är i regel ljust och gott och värda att prova. Det finns en hel del lokala bryggerier i Spanien så det är bara att leta sig fram. Men till middagen rekommenderas något av de inhemska vinerna, för att de spanska vinerna håller världsklass känner nog de allra flesta till.

Lokala viner

Det vore kanske dumt att missa att dricka ett lokalt vin där man befinner sig, för omkring 7-8 euro får man ett vin av kvalitet som skulle ha kostat det dubbla i Sverige. Det tillverkas bl.a. vin av god kvalitet på Mallorca och på Teneriffa, men produktionen är så pass liten att man inte exporterar vin i någon större omfattning., så passa på när du är på plats!

En annan dryck som är värd att prova är Clara, det är en dryck bestående av hälften ljust spanskt öl och hälften citronläsk. Den kan man ibland även hitta färdigblandad på burk i affärer.

Sangria

Sangria är en dryck som man förknippar Spanien med och är väldigt populära. Drycken baseras på vin och då framför allt rödvin, frukt och ibland lite konjak. Den serveras oftast i karaff och kan vara härligt läskande utan att vara alltför alkoholstark.

Sangria Spanien

Spanskt kaffet är starkt och om du vill beställa det som mest liknar det svenska kaffet så be om café melitta eller café filtro.

Ron Miel är en annan dryck som serveras i Spanien, det är en slags honungsrom och är en typiskt kanarisk dryck som man ofta serverar som avslutning på en måltid