Svenska skolan Teneriffa – Los Cristianos

Intervju med Tommy Isaksson på Svenska skolan Teneriffa

Idag är jag glad att kunna presentera en intervju med rektor Tommy Isaksson på svenska skolan på Teneriffa, som ligger i Los Cristianos på södra Teneriffa. Det är riktigt roligt att Tommy ville vara med på intervju och det är fina och informativa svar han ger här nedan.

Vill du komma i kontakt med Tommy eller gå till skolans webbplats, så finner du information i slutet av denna intervju. Vi startar direkt med frågorna:

Berätta lite om dig själv, om vem du är och vad du gör.

Tommy Isaksson, en levnadsglad kille från den svenska västkusten, närmare bestämt Falkenberg.

Fick upp intresset tidigt för internationella kontakter mm genom många och långa resor med ryggsäck genom många av världens länder.

Rektor Svenska skolan Teneriffa

När jag senare träffade min fru Lottis så har jag haft turen att få med henne på nya upptåg utanför Sveriges gränser.

Nu hjälper vi varandra i att med stolthet och lycka få ha ansvaret för fantastiska barn som vill komma till vår skola här på Teneriffa.

Utöver det så har jag länge spelat i ett Trubadurband i Sverige vid namn Trudelurerna vilket gett mig många glada ögonblick i folkliga sammanhang.

Jag har tillsammans med min fru två härliga döttrar på 7 och 9 år, som numera bor med oss här nere på södra Teneriffa.

Vi trivs verkligen här!

 

Hur länge har Svenska skolan på Teneriffa funnits?

Skolan bildades 2002 av Anders Lyckefors och i våras frågade han oss om vi ville axla hans livsverk vilket vi alltså med största ansvar har gjort, något vi vill fortsätta göra i många många år framöver.

Vart ligger skolan?

Skolan ligger i ett mindre shoppingkomplex precis bredvid Svenska kyrkan i Los Cristianos, se karta och adress på vår hemsida. Invändigt är lokalerna bra, ljusa och fräscha men då våra utemiljöer är relativt begränsade är vi redan på jakt efter nya lokaler, så ni som läser detta, har ni tips på lokaler som skulle vara lämpliga för en mindre skola, hör gärna av er, ett krav är dock att vi även i fortsättningen ska ligga i Los Cristianos eller i dess absoluta närhet.

En av våra stora fördelar är att vi ligger nära stranden där vi har all vår idrottsundervisning samt lunchen på fredagar. Det är en ynnest att efter varje idrottspass kunna hoppa i havet o svalka av sig, både barn och lärare älskar detta!

Svenska skolan Los Cristianos

Hur många barn går det vanligtvis på skolan?

Skolan är väldigt säsongspåverkad då vi välkomnar barn även för kortare tid. Till oss är man välkommen oavsett om man vill stanna en vecka eller flera år. Så i början av detta läsår var vi bara 12 elever, i skrivande stund är vi ca 20 och om en månad, i slutet av november är vi upp emot 35 barn.

I dessa siffror inkluderas även en liten förskola dit vi välkomnar barn från 3 år, i dagsläget är det dock en deltidsförskola som är öppen mån-ons från oktober till och med mars, men om intresset finns även i april-juni så förlänger vi självklart våra öppetider.

Vi är flexibla vilket är en förutsättning för att vi ska kunna vara här överhuvudtaget.

Hur länge går barnen på skolan, kortare tid eller hela terminer?

Det är väldigt varierat, vissa provar på att komma hit 3 veckor för att se hur det känns medan vissa väljer hela terminen eller hela läsåret. Något fler går delar av ett läsår jämfört med ett helt läsår.

Vi grundar ju för en möjlighet för svenska familjer att kunna ta sin familj på en längre semester eftersom skolorna i Sverige har blivit allt hårdare med att ge ledigt.

Men om familjen är tydlig med att meddela att de kommer placera sina barn på Svenska skolan Teneriffa, en svensk skolan godkänd av Skolverket så brukar det gå betydligt lättare att få ledigt.

På vår hemsida finns mycket information kring detta och även ett brev man kan skriva ut och bifoga till ledighetsansökningen man lämnar in till rektorn i Sverige.

En annan förutsättning för att detta skolbyte ska fungera är att skolan i Sverige är villig till skicka med dokumentation och material i form av planeringar och skolböcker (det sistnämnda gäller barn som stannar kortare tid än 3 mån).

När de lämnar oss får de intyg och tydlig information om vad eleven jobbat med och vad denne har utvecklat vilket borgar för att återgången till Sverige blir problemfri.

Många gånger hinner barnen mycket mer på en liten utlandsskola då våra klasser är så mycket mindre och tiden med läraren således så mycket längre.

Vad är det bästa med skolan tycker barnen som går där?

Litenheten grundar för stor trygghet, som i sin tur minimerar konflikter och andra orosmoment. Barnen trivs fantastiskt bra med varandra och de små klasserna gör att de sällan får vänta på att få hjälp. Sen ser vi att de gillar idrotten på stranden, våra utflykter i form av båtdag, friidrott på friidrottsarenan och lunchen på stranden varje fredag.

En annan detalj de verkar gilla mycket är vårt Stroylineinspirerande temaarbete. Varje vecka dyker det upp nya uppdrag till skolan i form av någon ”känd person” som har ett budskap med sig.

Detta arbetssätt inspirerar och ämnesintegrerar på ett sätt som gör att barnen ivrigt jobbar sig framåt med olika ämnen, dessutom är det riktigt kul för oss lärare att få… mer kan jag inte avslöja ifall någon elev läser detta.

Hur många är ni som arbetar på skolan?

Jag Tommy är rektor, men även i dagsläget ansvarig för förskola och ämnena musik, teknik, och slöjd. Lottis ansvarar för klass 3-6 och Pernilla för klass F-2. Micke kommer in och jobbar nu i november och december då korttidseleverna kommer.

Vi är alla utbildade på lärarhögskolor i Sverige. Micke är även utbildad i specialpedagogik och rycker in när sådan kompetens behövs. Själv avslutar jag min rektorsutbildning i december, så i stort all kompetens finns i denna lilla skara.

Utöver detta har vi Yaiza som undervisar i konversationsspanska. Yaiza är född på Teneriffa, utbildad lärare och träffar barnen 2-3 ggr i veckan.

Yaiza och Pernilla kör spanskundervisning med barnen varannan dag vilket betyder att de har mycket spanska i sitt schema, något som vi också märker ger resultat.

Är det svårt att rekrytera lärare till skolan?

Nej, det brukar vara minst ett hundratal sökande på en tjänst och fler tillkommer under året.

Vad har ni för klasser? Åldrar?

Förskola 3-5 år
Klass F-2, 6-8 år
Klass 3-6, 9-12 år

Sen erbjuder vi högstadium för alla som är intresserade, men denna skolform har vi inget tillstånd att ansvara över vilket är normalt bland många av de svenska utlandsskolorna.

De som är här och vill gå högstadium får anmäla sig till Sofia Distans, en skola i Stockholm som skickar ut dagliga uppgifter via nätet.

Vi kan däremot handleda eleven och ge den en plats och dator på skolan. Denna skolform fungerar mycket bra och är ett fantastiskt alternativ. Ta gärna kontakt med oss om ni undrar mer om detta.

Lektion Svenska skolan Teneriffa

Vad har barnen för olika ämnen?

Samma ämnen som i Sverige då vi lyder under samma läroplan. Vi lägger dock lite extra krut på språken, inte minst på Spanska.

Följer ni svensk skolplan?

Ja, det är ett krav att vi följer Lgr 11, en läroplan som för övrigt är mycket bra och som grundar för en god utbildning.

Hur går det för barn som har gått på er skola och sedan flyttar tillbaka till Sverige?

Har aldrig varit med om någon övergång med problem, tvärtom. De barn som gått på en svensk utlandsskola en tid får ofta så mycket mer gjort tack vare de små klasserna att de utan problem kan återvända till sin tidigare klass.

Vad kostar det att gå på svenska skolan på Teneriffa?

Avgiften beror på om man är berättigad till att söka statsbidrag eller ej, se Skolverkets eller vår hemsida eller ta kontakt med oss för att få mer information kring detta.

De som får statsbidrag får en lägre avgift. Avgifterna är:

Statsbidragsberättigade: 250 € / mån
Ej statsbidragsberättigad: 375 € / mån

Om man stannar en termin eller ett läsår får man rabatt.

Om man är ny på skolan tillkommer en inskrivningsavgift på 150 €.

Skolavgiften inkluderar allt material samt lunch i närliggande restaurang varje dag, förutom fredagar då vi bjuder på baguette på stranden. Våra avgifter fortsätter att ligga bland de lägsta som finns bland alla svenska utlandsskolor.

Vissa kommuner i Sverige är dock extra givmilda och skickar med sin elevpeng, vilket innebär att det blir helt gratis för eleven att gå vår skola, kolla upp med er kommun om ni har lyckan i att bo i en av dessa.

Vad har ni för utvecklingsplaner för skolan?

Då man tar över en skola är det viktigt att inledningsvis jobba mycket för trygghet och nya fungerande rutiner. Vi har ett ständigt systematiskt kvalitetsarbete och vi jobbar under ständig återkoppling kring dessa.

Våra ledord på skolan kan sammanfattas i hur vi ser på våra elever, som är vårt HOPP.

Vår logo samt alla våra foton vi har på skolan på våra elever kretsar kring detta ordet och de värdeord som ligger bakom detta är: tryggHet, rOligt, kunskaP och upPtäcka, läs gärna mer på vår hemsida vad som ligger bakom dessa ord och varför vi tycker de är så viktiga för vår skola.

Ledord Svenska skolan Teneriffa Los Cristianos

Vad är det bästa med att vara rektor nere på Teneriffa?

De uppskattande och glada barnen med likasinnade föräldrar! Sen gör det ju inget att vädret är skönt, klasserna är små och möjligheterna på denna ö stora.

Det var alla frågor jag hade. Så här avslutningsvis – är det någonting du vill tillägga?

Jag uppskattar mycket att jag fick en liten yta på din blogg Petter och till alla er som är nyfikna på vår skola, tveka inte på att ta kontakt. Ni är varmt välkomna på besök, men för barnens bästa vill jag gärna att ni föranmäler detta så att vi kan ge er det bästa tänkbara besöket.

Stort tack även till alla er som bemödade sig att läsa ända hit ner och kanske påverkade det någon familj ”där ute” till att ta steget till ett nytt kapitel i sitt liv och ansöka till vår skola. Ansökningsformulär finns på vår hemsida samt mycket annan information, inte minst länk till vår blogg där ni finner nya inlägg varje vecka som belyser hur vi arbetar. Ni finner oss på:

www.teneriffaskolan.se
Bästa hälsningar Tommy Isaksson, rektor Svenska skolan Teneriffa
Mobil +34 642 351 337

Tack för att du ville vara med på denna intervju Tommy och vill du se mer om Skolan, så kika in på länken här ovan.

Här kan du läsa mer om staden Los Cristianos

Du är självklart välkommen till Svenska skolan på Teneriffa