Tänk på detta när du hyr bil i Spanien

Hyra bilar spanien

Hyrbilar i Spanien

Siffran över svenskar som bokar hyrbil i Spanien under sin semester i landet ökar och ligger nu på över 20 procent. Det är billigt och smidigt att hyra bil i Spanien, men många har fortfarande fördomar kring spanska lagar, regler och förordningar.

Mycket har hänt sedan början av 2000-talet då myndigheterna tog tag i trafikproblemen som plågade landet.. I denna artikel tittar vi närmare på vad man bör tänka på när man hyr bil i Spanien. Faktum är att Spanien i mångt och mycket har lite hårdare trafikregler än Sverige.

Hyra bilar spanien

Regler i den spanska trafiken

Det är lag på att varje bil måste ha minst två reflexvästar. Böterna är dryga om man inte följer detta, och är man inte spansk medborgare måste man betala på plats, annars beslagtar de bilen. De seriösa biluthyrningsfirmorna ser dock till att denna typ av västar finns i bilarna de hyr ut. Men dubbelkolla för säkerhets skull.

  • Det är strängt förbjudet att använda mobiltelefoner när man kör bil. Böterna ligger i skrivande stund på 300 Euro.
  • Man får heller inte lyssna på musik eller film i hörlurar i trafiken.
  • Man håller också på att se över ett förslag som innebär att det blir förbjudet att röka bakom ratten.
  • Alkoholgränsen är 0.05 promille, och ännu lägre om du haft körkort mindre än två år.

Om spanska vägar

De spanska vägarna var länge nästintill okörbara, men det har hänt mycket de senaste 30 åren. Trafiken i Spanien dubblerades mellan åren 1980 och 1990, och dubblades ytterligare bara mellan 2000-2004. Samtidigt har man moderniserat vägnätet och gjort vägarna bredare och uppdaterat sitt nätverk av skyltar, etc.

De nya motorvägarna som löper genom landet håller generellt sett mycket högre klass än Sverige. Så dåliga vägar som du annars hittar i län som Värmland och Västernorrland hittar du i princip bara mellan mindre byar i Spanien.

Man bygger ut vägar så fort man hinner numera

Problemet är dock att man inte riktigt hunnit modernisera och bygga ut så många vägar som man borde gjort i Spanien, med tanke på hur mycket trafiken i landet ökat. Detta har resulterat i att flertalet storstadsregioner är totalt igenproppade vissa tider på dygnet.

En studie visade att det i genomsnitt, under en vanlig arbetsdag, tar åtta minuter att köra en kilometer i en spansk storstad. Om du ska till områden som Barcelona, Madrid eller Valencia så är inte alltid hyrbil ett klokt val.

spanska hyrbilar

Övrigt om att köra bil i Spanien

Förstoppningarna i trafiken i Spanien infaller generellt sett vid fyra tillfällen på dagen på grund av deras förkärlek för att ta siesta (även om denna försvinner mer och mer då landet anpassar sig till övriga Europa.) Värst är trafiken mellan åtta och nio på morgonen, från halv ett till halv tre och halv fyra till klockan fem. Dessutom jobbar många Spanjorer sent så det uppstår även rusningstrafik mellan halv sju och halv nio på kvällen.

Lugnare i spanska trafiken

Spanien är indelat i flertalet inte värst homogena regioner vilket innebär att det är svårt att generalisera (Baskien, Andalusien, Katalonien etc. är som helt skilda länder). Men överlag är den spanska trafiken nuförtiden ganska lugn jämfört med flera av sina sydeuropeiska grannar. Man kör inte lika hetsigt som i Italien eller Grekland, och använder mer sällan bilens tuta.

Utbyggt vägnät

Innan den stora moderniseringen av det spanska vägnätet så hade landet länge den absolut värsta olycksstatistiken i EU. I början på 2000-talet så hade man 28 döda i trafiken per 10, 000 bilar, vilket kunde jämföras med den genomsnittliga EU-siffran på 13.

Man attribuerade den katastrofala trafikstatistiken till ”machismo”-attityden, excentriska och impulsiva bilförare, ovanligt hög andel fartsyndare, fylleri i trafiken (cirka 40 procent av förare som var inblandade i fatala olyckor hade alkohol i kroppen), extrema värmeböljor som påverkar koncentrationen, fordon som saknade ljus, omkring strövande djur och dåliga vägar och dålig skyltning. Dessa dystra siffror fick dock myndigheterna att ta krafttag, vilket gett goda resultat.

Hyra bilar i Spanien

Att hyra en bil i Spanien och bara glida runt i de lantliga områdena är en stor fröjd! Särskilt om man undviker de stora turistsäsongerna (juni, juli, augusti, påsk). Åk runt i Andalusien, se dig omkring i dess lantliga miljöer och idylliska byar. Under lågsäsongen kan du ibland åka flera mil utan att stöta på en enda bilist.