Teneriffa vs Sverige – Skillnader

Är det bra eller anus att bo på Teneriffa?

Innan vi flyttade hit till Teneriffa, så undrade vi om det var någon skillnad att bo nere på Teneriffa mot Sverige. Om det verkligen skulle bli bättre för min fru, mig själv och barnen mot att bo i Svedala.

Det var även andra som frågade om det verkligen skulle bli någon skillnad för oss att bo här nere i värmen. De frågade ibland med omtanke i rösten och ibland med en liten smula av förakt i rösten, precis som man kan förvänta sig av svensken och dennes avundsjuka.

Mest populära inlägget på hela resesajten: 

Jag skrev ett inlägg förra veckan som heter ”Vad skall du leva av på Teneriffa?” Där tog jag upp lite av den snorkighet man kan märka när man gör okonventionella saker och befinner sig i Sverige. Det är faktiskt det enskilt mest framgångsrika inlägget på hela denna sajten om Spanien.

Jag tackar för all omtanke i form av mysiga frågor och undringar innan vår avfärd och även nu sedan vi bor här nere. Tack till alla er mysiga människor! 

Teneriffa Los Cristianos

Skillnader med att bo på Teneriffa gentemot Sverige

Är det verkligen någon skillnad kanske du frågar dig. Ja det är det verkligen. Det är verkligen sjukt många skillnader om man skall vara uppriktig och ärlig.

Jag gör en snabb lista här nedan och sedan tar jag fram ett par skillnader lite mer ingående längre ner i detta inlägg.

Skillnader: – Som jag hittills upplevt

 • Klimatet
 • Ljuset
 • Värmen
 • Solen
 • Lugnare tempo, förutom när man kör bil
 • Playan, den är guld värd
 • Havet, så himla mysigt
 • Folket, de ler helt klart mer här nere
 • Billigare mat, öl, vin och annat
 • Maten smakar mer här
 • Frukten, bättre smak på den här
 • Grönsakerna, gudomliga här nere
 • Öppenhet – Folk tar sig tid att prata med okända
 • Södra delarna av Teneriffa har ett kargt landskap
 • Äta ute på restaurang är klart billigare
 • Godisutbudet här är minimalt mot Sverige
 • Härlig stämning

En del saker är bättre i Sverige och en del saker är bättre på Teneriffa. Inget konstigt med det alls egentligen. Helt naturligt, men i detta inlägg skall jag presentera några saker som jag gillar med att bo här nere på en av Kanarieöarna.

Kanarieöarna Teneriffa

Nu kommer ju dessa skillnader presenteras av någon, mig själv, som älskar Teneriffa, men det är så det får bli. Ni som har haft förmånen att vara här en längre tid eller bo här vet vad jag menar och kanske kommer att känna igen er i mina beskrivningar.

Jag älskar även Sverige, men jag kan inte bo där.

Sverige är för ” Up tight”. Det är för mycket politiskt korrekt och för mycket cykelhjälm liksom. Jag vet cykelhjälm är ju skitbra att bära, men man gör det liksom inte ändå. Det känns helt enkelt inte riktigt bra.

Sverige har även förändrats de sista 10 åren. Säg nu inte att du inte märkt det. Det är stor skillnad. Skillnaderna är tyvärr till det sämre. Mycket har blivit sämre i vårt vackra land i norr.

Bor du i Sverige, så känner du förmodligen av det och du vet att allt har förändrats lite grann. Det är inte lika skönt avslappnat klimat, som det var tidigare. Saker och ting fungerar inte lika bra som det gjorde förr. Allt skall gå fortare och alla har fullt upp med allt möjligt och hinner inte med sin egen vardag egentligen.

Ta bara sådana exempel som skola, vård och omsorg. Dessa fundamentala bitar som var stöttepelare i det svenska samhället har ju raserats de sista 10 åren och mycket har verkligen blivit sämre. Unga får för dålig utbildning och de gamla får inte den vård de förtjänar eller ens behöver längre.

Stressen tar kål på dig i Sverige

Många hinner egentligen inte med det som verkligen betyder något. Det där som verkligen betyder något när du blir gammal eller är på väg att lämna den här världen.

Nämligen dig själv, ditt inre, dina intressen, lycka, närhet, kärlek och din närmaste familj. Du själv och dina närmast i form av dina barn och släktingar är ju det som verkligen betyder något om man skall dra allt till sin spets.

Träd Teneriffa

Även hur du mår inombords och hur bra du verkligen har det dagligen spelar ju sjukt stor roll, när du summerar din tid här på jorden. För det är det jag tror man måste göra. Man måste sitta ner och fundera på vad man verkligen vill göra och hur man verkligen vill ha det i sitt liv.

Vill man ha det bättre, så måste man sätta sina planer i verket och ta sig dit man vill. Livet går fort. Inget står stilla i universum. Hur mycket man än vill det ibland. Rör du dig framåt hela tiden, så kommer du att hamna rätt tillslut med tålamod, kraft och lite tur.

Nu åter till de skillnader som finna mellan att bo i Sverige och på Teneriffa

Vädret på Teneriffa

Varje dag i veckan väljer jag vädret här nere på Teneriffa om du jämför med Sverige. Du kan påpeka svensk sommar, skön höstluft och alla vackra färger, men det står sig slätt mot det underbart sköna och jämna klimat vi har här nere på södra Teneriffa.

Det jämna klimatet har en underbar inverkan på din kropp och din själ. Du mår bättre både kroppsligt och inombords. Punkt slut. Inget konstigt med det.

320 soldagar per år och en medeltemperatur över 20 grader ger naturligtvis en underbar tillvaro för den som inte är sjuk, men ännu större skillnad för den som lider av någon reumatisk sjukdom eller annan kroppsligt problem, som kan hämma dig av tex kyla, fukt eller mörker.

Vädret Teneriffa

Då är det bättre här helt klart! Inget snack om det! Tror du mig inte, så kom hit en månad själv och känn skillnaderna. jag som trodde att jag var frisk, kände enorm skillnad efter 4 veckor.

Må bättre i sol och värme

Det är ju inte förrän du mår som du var menad att må, som du känner att du faktiskt mådde dåligt tidigare. Det är svårt att veta hur man mår om man stressar eller inte har något bättre tillstånd att jämföra med.

När du softar ner dig lite här nere på Teneriffa, så kommer du undra vad du höll på med tidigare. Det är sjukt egentligen. Stressen, som du håller på med. Jo, det gör du. Ibland ser man det inte själv och jämför du med Teneriffa, så stressar alla i Sverige. Även mjölkbonden uppe på fjällen har mer eld i baken än oss här nere.

Sol och värme Teneriffa

Vi tar det mer som det kommer och allt får liksom ta mer tid här nere på ön vilket är helt magiskt skönt. När det svenska har rinner ur dig och det Kanariska börjar fastna i kroppen på dig, så känns det lite enklare och lite långsammare, vilket är bra!

Sociala livet är socialt – Inte levt genom tv-apparaten

Här nere så är vi oerhört sociala måste jag säga. Vi stannar upp om vi ser någon vi känner. Även om vi har lite bråttom till något annat, så tar vi oss tid. För mycket tid ibland, så vi blir sena till annat, men ingen kan beskylla oss för att inte ta tillräckligt med tid till vänner vi känner när vi ser dem på gatan, vid skolan eller vid något annan aktivitet.

Ingen lämnar bara sitt barn på skolan och stressar vidare till något annat här nere. Inte på Svenska skolan Teneriffa, som det var när man lämnade barnen på skolan i Sverige, utan folk tar sig tid på ett annat sätt. Oavsett om de är Kanarier eller svenskar. När vi hämtar barnen eller lämnar barnen vid skolan så tar vi oss tid och pratar med de andra föräldrarna. Behöver inte vara långa samtal, men en liten stund.

Vi tar oss tid att prata en stund vid hämtning och lämning på skolan

I Sverige, var det helt annorlunda. Alla har eld i baken och är på väg någonstans. Detta någonstans verkar alltid mer intressant och mer engagerande än nuet och att faktiskt ha tid att mötas med de människor man har runt sig och de föräldrar som tex hämtar eller lämnar sina barn vid samma skolan som en själv.

Alla skall hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt i Sverige. Så är det inte här. Det lugnare tempot är liksom inbyggt i samhället. Allt som har med myndigheter, polis, sjukvård eller annat tar längre tid.

Soluppgång

Det är bara att acceptera och hänga med i det softare tempot här annars tar man kål på sig själv tror jag. Det fina är att man landar efter ett tag, fötterna hamnar mer i sanden om man säger och man börjar att andas samt njuta i ett lugnare tempo oavsett om man är på stranden eller hos polisen för ordna med något papper.

Detta lugnare tempo är ju självklart jätteskönt. Vem vill egentligen stressa runt från aktivitet till aktivitet hela tiden oavsett om du är barn eller vuxen.

Tv får stå tillbaka och vi umgås mer ”hands on” kan man säga

Här nere tillbringar vi inte heller vårt liv framför Tv apparaten utan vi tillbringar vårt liv tillsammans med andra levande personer. Inte personer som vi tittar på någon skärm i någon uppdiktad Tv serie.

I Sverige är man mycket inomhus mesta delen av året. Inget konstigt med det. Det är ju skitkallt ute stora delar av året och Jo, det finns dåligt väder, inte bara dåliga kläder.

Strand Las Americas

320 soldagar om året här nere på Teneriffa

Här nere är man utomhus och träffar folk. Det är varmt mesta delen av året och nu på hösten/vintern är det runt 20-25 grader mest hela tiden. Det blir lite svalare på nätterna, men det är ju ingenting mot hur vädret ä i Sverige. Stor skillnad och 1-0 till Teneriffa om du frågar mig. Sitta inne och glo på Tv serier känns bara som ett substitut för att verkligen leva när de väl har släppt taget om dig.

Fuck it liksom. Vi går nere till Atlanten och spelar fotboll på stranden med 5 andra familjer och umgås på riktigt istället för att kolla på ett nytt avsnitt av Greys Anatomy…vem fan bryr sig liksom..Riktigt liv istället för substitutliv!

Ljuset, solen och värmen

Detta kan inte nämnas tillräckligt många gånger egentligen. Klimatet gör underverk med dig, din kropp, din själ och ditt sinne. Precis som det gör med alla andra här. Vilket gör att det är en hel massa supersköna personer som mår bra här!

Sol Teneriffa

Du hör ju själv hur bra det låter! Färre stressade personer som springer runt och yrrar och fler avslappnande personer som tar dagen mer som den kommer och har det bra samt mår bra.

Låter som en viss skillnad va?

Känner du samma där i Bromma? I Gävle? I Falun? I Borlänge? i Göteborg eller i Malmö?

Nej, jag kunde väl tänka det. Du får själv se till att kunna göra de förändringar som krävs, för jag tror i ärlighetens namn att det behövs göras förändringar för många svenskar.

Kanske är du en av de som verkligen vill göra en förändring i livet. Då sätter du igång nu och kör järnet. Det finns ingen annan väg. Kör hårt! Det finns inget facit, utan du får rocka på bäst du kan!

Köp inga nya kök, nya skåpluckor, ny soffgrupp, nya kuddar, ny klocka, nya gardiner eller annat skit du inte behöver utan satsa på att köpa dig ett bra liv istället fullt med upplevelser och erfarenheter! Om du vill förstås. Vill du inte, så skall du självklart inte göra det.

Vill du inte så är du ju mer på rätt plats för dig och då skall du inte göra någon förändring, men vill du så måste du satsa och köra hårt ett tag, för det tar lite kraft och energi att ta sig dit man vill i livet. Inga latmaskar vinner OS guld, som min kompis brukar säga.

Maten – Det mesta smakar mer och godare här nere

Maten är riktigt god här nere på sina håll. Går du ut kan du hitta massor av bra matställen, lyxkrogar, syltor och allt där emellan inom gångavstånd just här nere i Los Cristianos. Det är ju en liten stad, så man tar sig runt med hjälp av fötterna eller gärna cykel, om jag själv får välja.

Mat Teneriffa

Frukten är färsk och har fått växa fram i solljuset hela tiden tills den skördas. Likaså alla grönsaker. Klart det smakar bättre av det! Inget konstigt alls.

Vi har underbara grönsaker i Sverige också, men säsongen är ju så kort och man hinner precis börja njuta av allt det goda innan vintern kommer och båtlassen går igen med frukt och grönt som fått mogna fram i ett lastutrymme på väg till Sverige. Helt utan solljus.

Fisk och skaldjur är även de gudomligt goda. De tas upp här utanför kusten och det finns mängder av olika sorters fisk här nere. Helt magiskt! Det bara bubblar i vattnet av all fisk här nere på södra Teneriffa faktiskt!

Nej, klart bättre här nere på det viset! För oss i alla fall! 

Detta var några av de skillnader jag upplevt hittills här nere på Teneriffa om man jämför med Sverige.