Kategoriarkiv: Teneriffa

Royal Delphin: Delfinkryssning på Teneriffa

På jakt efter att se delfiner utanför Teneriffa

Vi valde specifikt Royal Delfin eftersom det var den största båten vi kunde se. Det gör livet riktigt enkelt när man har mindre barn med sig på denna utfkĺykt. Båten är en katamaran och har plats för ca 250 passagerare. Nedervåningen är inredd i läder (lätt att rengöra) och har stora sittplatser. Vår grupp på 6 vuxna 2 barn hade massor av utrymme för alla våra bitar och delar. Du kan titta på genom en glasbotten eller naturligtvis fånga några strålar på övre däck.

Resan

När du väl är ombord åker du västerut mot Los Gigantess och håller dig ganska nära kusten när du seglar mot Mascabukten och detta tar ungefär 1 timme eller så. På vägen får du en liten bit mat att äta och du har läsk, öl och sangria i riklig mängd. Att hälla upp dryckerna är en konstform i sig själv och ett gott skratt tills du får grepp om det.

Delfiner Teneriffa

Når Masca bukten

När ni når Masca-bukten kastar båten ankar och ni har möjlighet att hoppa ner i bukten för att simma med fiskarna. Jag var livrädd för att hoppa i (kyckling mig) men gjorde det och var verkligen glad eftersom detta är något jag alltid har velat göra. Jag simmade längs sidan av båten så att alla kunde se mig genom glasbotten. När du är tillbaka ombord serveras din måltid innan du ger dig ut på delfin- och valjakt.

En skara med delfiner

Inom fem minuter hade vi närmat oss en skara delfiner och de lekte runt båten en bra stund innan vi gav oss iväg på jakt efter valar. Det är bra att befinna sig längst bak i båten för att se delfinerna ”surfa” på de vågor som skapas av båten och få några fina bilder till albumet.

Vi åkte längre ut till havs och närmare ön La Gomera innan vi hittade valarna och eftersom de är riktigt nyfikna kom de rakt fram till båten och gav en fantastisk utsikt både från däck och glasbotten. På väg tillbaka till hamnen blev vi glatt överraskade när vi fick veta att kaptenen gav alla champagne och satte på musik. Ett bra slut på en fantastisk eftermiddag och vi kom tillbaka till Puerto Colon klockan 18.00.

Maten

Ombord serverades en liten rulle/bun med salami i på vägen ut till Masca. Lunchen som tillhandahölls var utmärkt. Vi fick potatissallad, en fantastisk spansk sallad och spanska köttbullar i tomatsås.

Allmänt

Stanna längst bak i båten om du känner dig yr eller är lite illamående, eftersom bakdelen inte guppar runt så mycket. Ta med dig badkläderna och om du har en snorkelmask, ta med den också eftersom det finns massor av fiskar i Masca-bukten.

Värde för pengarna

Utmärkt valuta för pengarna och resan överträffade vida våra förväntningar. Detta var den förlängda 4-timmarsutflykten och rekommenderas starkt.

Mount Teide: Vulkan och naturreservat

Mount Teide i fokus

Mount Teide är en vulkan som ligger på 3718 meter, nästan tre gånger högre än Ben Nevis, och som bokstavligen har format och skapat ön Teneriffa. Det är både en vilande vulkan och ett stort och mäktigt naturreservat. Jag rekommenderar starkt att göra ett besök här uppe vid Mount Teide.

Jag fick en uppsamling klockan 8 på morgonen, jag går inte upp så tidigt på lediga dagar hemma, än mindre på semestern, så det blev en tidig natt. Det var först när jag var på väg ner från Teide och såg kön slingra sig ut från linbanestationen och långt in på parkeringen som jag blev medveten om hur populär denna attraktion är och att man måste hinna före folkmassorna.

Beger oss mot El Teide

Hur som helst, när vi väl hade hämtat upp dem på de olika hotellen begav vi oss iväg till Teide. Vår guide Juan gav oss en bra kommentar – på fyra språk! Den första viktiga platsen vi passerar är staden Arona, men vi stannar inte. Nästa plats där vi stannar för en toalettpaus och en drink är Vilaflor. Vilaflor är den högst belägna bosättningen i Spanien. Tyvärr är det ingen pittoresk plats i sig själv och i samband med vårt mycket korta besök, oansenlig. Bra vyer tillbaka ner mot kusten fanns förmodligen att hitta om man hade tid, men de fanns inte omedelbart där vi stannade.

El Teide Teneriffa barn

Magisk utsikt och vackra vyer

Tillbaka på bussen nu och vägen börjar verkligen att slingra sig uppför berget, med ibland fantastiska vyer. Snart kommer vi in i tallskog, brännskador på barken på vissa träd är en påminnelse om tidigare skogsbränder. När resan fortsatte blev jag lite irriterad över varför vi inte stannade på en eller två platser för att ta några snabba fotografier. Som tidigare nämnts fanns det goda skäl till det och jag var inte medveten om att föraren vid den tidpunkten i princip var på ett uppdrag att få oss till Teideberget innan folkmassorna kom dit.

Vulkanutbrott

Inom kort går vi in i nationalparken Las Ca?adas. Detta är den caldera som lämnats kvar efter kollapsen av ett enormt vulkanutbrott för cirka 180 000 år sedan. Skalan är enorm och vulkanen som stod där måste ha varit otroligt stor. Terrängen är nu mycket vulkanisk med sten och calderas klippväggar runt omkring. Vi passerar en intressant klippformation som helt enkelt är skyltad som ”Los Roques” men ring tillbaka senare. Några minuter senare kommer vi fram till linbanestationen… och märker genast hur häftigt det är.

Kabinbanan tar dig mot toppen

Kabinbanan tar dig upp till några hundra meter från Teides själva topp. Kostnaden för en biljett på den ingick inte i priset för turen eftersom det betraktas som ett tillval. Personligen att komma så här långt och välja att inte bry sig besvärar typ av besegrar syftet. Det är inte möjligt att se toppen från linbanestationen. Det bör dock noteras att det finns skyltar som avråder personer med hjärtproblem från att gå upp till toppen (luften börjar bli lite tunn med mindre syre på den höjden) och att linbanan inte heller körs när det blåser mycket hårt.

Bevakning på toppområdet

Det är inte möjligt att bara ta sig upp till toppen av Teide. Man måste få tillstånd av den behöriga myndigheten i Santa Cruz. Detta ges frivilligt, men antalet personer är strikt kontrollerat för att minimera skadorna och möjliggöra en ordentlig övervakning av det viktiga toppområdet.

Efter lite köande var det vår tur att kliva in i linbanan. Varje vagn rymmer 38 personer och resan uppåt tar ungefär åtta minuter. När man väl är uppe på toppen och kliver ut ur toppstationen var det som att bli teleporterad någon annanstans helt och hållet, det var verkligen inte den milda sydkusten på Teneriffa där uppe.

Klä dig väl för en topptur

Temperaturen på toppen låg bara en bit över nollan på 3C och vinden var så stark att man var tvungen att hålla sig emot den. Det är här det lönar sig att ta med sig lämpliga kläder. En bra jacka, helst med huva, skulle vara idealisk. Utsiktsområdet omedelbart runt toppstationen är asfalterat så du behöver egentligen inte ha vandringskängor på dig. Det finns definierade men kala bergsstigar från utsiktsplatsen som dock kräver skor på den mer ”förnuftiga” sidan.

Utsikten på toppen (över tre kilometer upp) är fantastisk. Teides topp är precis framför dig och så nära. Du befinner dig också långt ovanför molntopparna och kan se andra öar som Gran Canaria bryta igenom molntäcket. Calderan från den gamla vulkanens kollaps blir nu mycket tydligare liksom dess omfattning. Jag ville utforska lite längre längs stigarna men den tid som vår guide hade tilldelat mig gav inte riktigt utrymme för det. Det måste dock sägas att jag mycket snabbt hade fått huvudvärk, jag är inte säker på om det berodde på den kalla vinden mot mitt huvud eller på den tunnare luften. Eftersom tiden var emot mig var det dags att komma ner.

Nere vid basstationen såg jag den stora långa kön och den överfulla parkeringen som fick mig att inse att El Teide är en mycket populär attraktion, över tre miljoner per år och att den tidiga starten trots allt var värd det. Vid basstationen finns också toaletter, ett café, ett informationscenter och en presentbutik.

Teide Nationalpark

Fotostopp vid Los Roques

Vi var nu tillbaka på vägen och det första utlovade fotostoppet var vid Los Roques, en intressant och ovanlig klippformation som också gav ytterligare en bra utsikt över berget Teide.

Några minuter senare anländer vi till Pico Viejo, en mindre vulkan som senast hade ett utbrott 1798. De svarta lavaflödena är mycket tydliga från Pico Viejo. Från denna plats kan man också se över havet och se La Palmas berg bryta igenom molnen.

Nationalpark Teide

Utsikt och snaste vulkanutbrottet

Vi är nu på väg ut ur nationalparken Las Ca?adas men har en långsam förbi El Chinyero. Här skedde det senaste vulkanutbrottet på Teneriffa 1909. Även om det skulle ha inneburit att man skulle ha parkerat en stor buss på den relativt smala vägen, hade jag velat ha åtminstone ett fem minuter långt fotostopp här. Bussens tonade fönster är inte idealiska för att fotografera genom och de som sitter på ”fel” sida av bussen är naturligtvis missgynnade när det gäller utsikten.

Turen avslutas och man åker neråt

Efter att ha lämnat El Chinyero bakom oss när vi fortsätter att komma ner från bergen är huvuddelen av turen mer eller mindre över, även om det fortfarande finns flyktiga vyer genom träden tillbaka upp till de vulkaniska topparna.

Utflyktens sista stopp är i Guia de Isora vid ett annat kafé/gåvobutik som tycks existera enbart för att betjäna bussgrupper. I vilket fall som helst hade den ett bra utbud av presenter och lokala produkter.

Tillbaka till upphämtningsplatsen

Jag släpptes av tillbaka till min ursprungliga upphämtningsplats strax före 15.00. Jag tog min handduk och min mobil och lade mig på en solstol vid poolen, inte mycket mer än en timme senare än vad jag skulle ha gjort om jag hade spenderat en hel natt på spriten. På det hela taget var det en mycket intressant tur som fick mig att se det verkliga Teneriffa och några fantastiska landskap… allt före tetid.

Siam Park: Vattenland på södra Teneriffa

Siam Park känd som hett vattenland

Siam Park är en stor vattenattraktion i södra Teneriffa som öppnades i september 2008. Den är känd som en av de allra bästa vattenparkerna i hela världen och varje vallfärdar folk hit och njuter av alla de roliga vattenattraktionerna. Webbplats: http://www.siamparktenerife.com

Perfekt läge på södra Teneriffa

Siam Park ligger i semesterorten Playa de las Americas, intill avfart 29 på motorvägen TF1. Jag tyckte att det var lätt att gå på gångavstånd från min lägenhet i Torviscas. Det finns gratis bussar som tillhandahålls av Siam Park som hämtar och lämnar besökare. Du kan också ta en taxi, vilket sannolikt inte blir en dyr resa från någonstans i Playa de las Americas, det finns en taxistation utanför.

Siam Park Tenerife

Bild: Wikimedia

Vacker ingång till Siam Park

Du kan inte missa huvudentrén med sina stora tvillingkupolformade torn. När du går genom ingången betalar du i fönstret, priserna är mycket tydligt angivna. Priset för vuxna är i skrivande stund 28 euro.

När jag väl var inne började jag se mig omkring efter omklädningsrummen etc. eftersom de inte finns omedelbart eller uppenbart rakt framför dig. Jag kunde inte låta bli att titta på dem i några minuter. Jag följde sedan stigen upp förbi sjölejonen där det fanns en skylt som pekade mot toaletter och omklädningsrum. Dessa ligger i en samling byggnader som är byggda på styltor över vattnet med trädäck som förbinder dem.

Hyra skåp och handdukar ifall du behöver

Ett skåp kostade 3 euro att hyra, men man måste också betala tillbaka 2 euro i deposition för nyckeln, så man betalar faktiskt 5 euro för ett skåp. Du kan också hyra strandhanddukar. Huvudskåpet ligger visserligen precis bredvid, men är åtskilt från toalett-, dusch- och omklädningsrummen.

Parken är smart designad

Parken har byggts med hjälp av en mycket effektiv användning av det utrymme den upptar, detta gör att den känns ganska kompakt och kanske mindre än vad den egentligen är. Jag fick verkligen inte känslan av att det var en lång promenad från en rutschkana till nästa, även om det innebar att man måste gå uppför ganska många trappor.

Det finns tillräckliga skyltar för att hjälpa dig att hitta runt, men jag tyckte att jag snabbt orienterade mig. Betonggångarna behöver några miljoner besökares fötter för att få bort de grova kanterna. Mina bara fötter blev lite ömma efter ett tag. Några andra hade rätt uppfattning. Bär ett par billiga flip-flops och lämna dem i ett hörn någonstans nära botten av en rutschkana och ta på dem igen när du går någon annanstans.

Tower of Power

För de stora barnen har parken ett antal rutschbanor av typen ”white knuckle”, där höjdbegränsningar gäller. Huvudattraktionen verkar vara Tower of Power, en skrämmande brant rutschkana som inte är något för de svaga. Den branta nedgången gör att du accelererar till en mycket hög hastighet innan den planar ut och du skjuter genom ett rör som passerar genom ett akvarium innan du kommer ut i bassängen på botten.

Tower of Power Siam Park

Bild: Wikimedia

Full fart nerför

Jag tyckte att när du kommer in i röret går du så fort och i ett slutet utrymme att det kastar upp så mycket spray i ansiktet på dig att du faktiskt inte kan se särskilt mycket. Senare kom jag på en sak: på alla andra rutschbanor får man de vanliga hoppen och skriken när folk åker ner för dem, men inte på Tower of Power. Ingen skriker, ingen whoooaaaahs! Det skrämmer dig tyst när du faller ner.

The Lost City

För de små barnen finns den förlorade staden. Detta är en funktion speciellt för barn och har ett antal rutschkanor i små barnstorlek, vattenpistoler etc. och är uppställd som en stor klätterställning med gångvägar från en del till en annan. Det finns ett antal solstolar runt den förlorade staden så att föräldrarna kan hålla ett öga på barnen medan de leker.

Badvakter håller koll

Badvakten var mycket uppmärksam och såg till att barnen inte sprang runt för snabbt. Den förlorade staden har också en vad som bara kan beskrivas som en mycket stor hink som ständigt fylls med rinnande vatten, när den är full tippar den över och dränker alla under den med vatten. Några av de stora barnen gillade det också.

Långsam färd på vattnet

För en mycket mer avslappnad vattentur finns Mai tai river. Du sitter bara i en gummislang och flyter dig fram längs den slingrande ”floden”. På den ö som skapas av floden när den cirkulerar runt finns solstolar på avskilda platser.

Om du vill bli solbränd eller koppla av efter att ha kastat dig ner för rutschkanor i en timme eller två, är det bästa stället Siam Beach som är mycket imponerande och visade sig vara det som jag gillade mest med Siam Park. Det är en konstgjord strand som gjorts med hjälp av tonvis med importerad vit sand från Portugal och ett sötvattenshav komplett med en stor vågmaskin. I ena änden av stranden finns Beach Club, parkens huvudrestaurang, i andra änden finns en bar.

Butiker – Bar och restaurang

Det finns också en butik med strandkläder. Då och då slår en livräddare på en gong, ja det är väl i linje med det österländska temat, detta talar om att vågmaskinen sätts igång. Detta var signalet för nästan alla på stranden att gå i vattnet och simma eller vada ut mot vågmaskinen.

En utlopp av vad som såg ut som ånga eller vattenspray från maskinhuset berättade att vågen var på väg och det gjorde den verkligen. En stor, två meter hög, ren våg kommer rullande mot dig, och många människor började simma vilt så att de kunde åka med på toppen av vågen. Alla sveps tillbaka av vågen som är så stor. Med ett leende på läpparna simmade vi sedan tillbaka ut igen, redo för nästa våg.

Lite dyra priser inne på området

Jag åt inte på Siam Park så jag kan inte kommentera maten eller dess pris. Jag köpte en flaska vatten och en burk Pepsi i en av butikerna, vilket var ganska dyrt, men jag tvivlar på att någon av oss skulle förvänta sig något annat i en nöjespark. Jag borde ha lagt en flaska isvatten i min väska och hämtat den från omklädningsrummet när jag bestämde mig för att sätta mig på stranden.

Trevlig dag på Siam Park

Parken stänger klockan 18.00 och när den tiden närmar sig leds alla besökare artigt till omklädningsrummen, skåpen och utgången. Det var en ganska lång kö för att lämna tillbaka våra skåpsnycklar, men personalen tog hand om det snabbt och återlämnade våra 2 euro i deposition. Jag tog en snabb titt i de trevliga presentbutikerna och en sista titt på sjölejonen och det var det, slutet på vad jag tyckte var en trevlig dag i Siam Park.

Loro Parque: Recension av Djurparken

Loro Parque – En bra dagsutflykt

Loro Parque ligger i Puerto de la Cruz som ligger på öns västkust och är cirka 120 km från Playa de las Americas via TF1/TF3 via Santa Cruz. Officiell webbplats http://www.loroparque.com.

Vi betalade 42 euro för inträde för en vuxen och ungefär hälften så mycket för ett barn. Barn under 5 år har gratis inträde. Du kan också ta ”Discovery Tour” och det kostar 9,00 euro extra. Vi rekommenderar att du bokar en resa med transport som tillhandahålls eftersom det kostar en hel del, ca 30,00 € för att ta den lokala Titsa-bussen fram och tillbaka. Du bokar hela utflykten med transport för ca 40,00 €.

Loro Parque ligger vid Puerto de la Cruz

Till skillnad från Jungle Park finns Loro Parque i huvudorten Puerto de la Cruz och ligger inte uppe i bergen eller begravd i någon dal. Du kommer in i parken vid foten av kullen och får en karta som hjälper dig att hitta runt. Efter att ha korsat huvudbron in i parken där du kan se massor av enorma Coy Carp kommer du att träffa den enorma gorillan (vars kroppsform liknar min) och se några mindre primater på väg mot Sealion-showen.

Loro Parque Tenerife

Ta dig långsamt genom djurparken

När du går genom parken har du djuren på båda sidor för det mesta, så en långsam promenad uppför kullen gör att du får det bästa av djuren på utställningen. Du kommer att träffa de fräcka papegojorna som kan säga ”Hola” riktigt bra, men inte så mycket mer. Det är dock trevligt att höra dem och vi tillbringade lite tid med att försöka få dem att upprepa andra fraser.

Loro Parque – Exotiska djur

Vackra leoparder, jättesköldpaddor, alligatorer, rosa flamingos och en mängd mindre djur kan du se när du går längre upp på kullen och passerar pingvinhuset på vägen. Pingvinerna bor i en konstgjord täckt inhägnad där det snöar på dem fyra gånger om dagen. Du behöver bara stå på det rörliga transportbandet för att se den enorma variationen av pingviner i Loro Parque.

Pingvinhuset

Jag skulle råda dig att ta reda på när pingvinerna kommer att matas nästa gång eftersom det är ett magiskt ögonblick att se dem alla dyka ner i vattnet och glida lätt genom det. När vi besökte rummet var det mörkt för att återspegla de nuvarande klimatförhållandena i Antarktis. När man går ut ur pingvinhuset ser man ett enormt rör med fiskar som ser riktigt häftigt ut även om vi trodde att det var en grogrund för pingvinmat (Awww).

Kinderland för barnen

Mot toppen av kullen hittar du Kinderland (en liten lekplats för barn) som är välskött och ser riktigt säker ut. Här finns också Teneriffas enda berg- och dalbana men den är liten och inriktad på barn. Det kostar bara 1,00 euro att gå ombord, men de håller dig kvar tills det bildas en kö. Mittemot Kinderland ligger papegojshowen som vi missade den här gången eftersom vi åkte längre upp för att se delfin- och valshowerna.

Loro Parque djurpark

Valshower

Mellan dessa showområden kan du se ett par tigrar, en vanlig och en vit tiger. Dessa uppträdde verkligen när vi var där som du kan se på bilderna. De verkade ha väldigt roligt när de lekte kurragömma med varandra.

Efter delfin- och valshowen gick vi tillbaka ner för backen och begav oss till det genomgångna haj- och fiskområdet. Massor av stora färgglada fiskar och stora hajar här för att avrunda en fantastisk dag.

Fyra olika shower

Sammanlagt kan du se fyra olika shower i Loro Parque: sälarna, papegojshowen, delfinerna och valarna.

Sealions var min favorit eftersom de fyra sälarna verkligen kunde uppträda. Förutom de vanliga hoppandet i hoppskor etc. fick de publiken att klappa med dem, de gjorde en del bra komedi och spelade även ett eller två trick med publiken. Föreställningen varade i ungefär 25 minuter.

Valshowerna är helt magiska

Delfinshowen var inget spektakulärt och enligt min åsikt är showen på Aqualand bättre. Valarna är helt fantastiska och att höra dem kommunicera är fantastiskt eftersom vi alla har hört ljudet på TV och i filmer så ofta att det verkligen är värt att göra resan till Loro Parque för att vara där. Valföreställningen är interaktiv och en stor skärm längst bak i arenan berättar historien om hur valarna kom till Loro och blandar in levande bilder från publiken under hela föreställningen.

Om du kan fånga ett foto med dig på den stora skärmen har du verkligen ett fantastiskt minne att ta med dig hem. Om du vill ha ett stort skratt kan du sitta längst fram, eftersom valarna älskar att spruta dig.

Mycket välskött park

Parken är mycket välskött och har gott om papperskorgar, gott om toaletter och gott om förfriskningsstånd med juice, öl och glass. Våra vänner sa att upptäcktsresan var bra och att de kom närmare några av djuren, inklusive valarna. De sa dock att Euan kanske var lite för ung vid 5 års ålder.

Ta med egen mat

Om du har en snäv budget så ta med dig egna smörgåsar eftersom maten är ganska dyr i Loro Parque som på alla dessa typer av ställen. Kom dit tidigt eftersom vi anlände strax efter lunchtid och kunde ha haft lite mer tid på oss. Det var lätt för oss att ta oss runt med Aiden i barnvagnen och det är bäst att gå åt motsatt håll från folkmassorna efter föreställningar eller ge dem 5 minuter på sig att rensas.

Hyrbil från södra Teneriffa

Om du har en hyrbil kan du köra västerut från PDLA och undvika TF1, vilket gör resan mycket naturskön när du passerar Santiago de Tiede och den riktigt fina skogsmarken innan du ser lavaflödena från Mt. Med detta sagt är vägarna inte utmärkta, så lämna gott om tid på dig.

En bra utflykt för hela familjen

Det är helt enkelt för krångligt att ta sig till Puerto del la Cruz via Santa Cruz med Titsa-bussarna (lokalbussarna). Om du vill åka direkt med Titsa-bussen är det nummer 343 som går varje timme från PDLA på morgonen. Sista bussen till PDLA klockan 18.00 från busstationen. Du kan också ta bussen till Santa Cruz och sedan vidare till Loro Parque.

En bra utflykt och bra för barn, unga och gamla. Vi var osäkra på vilken park (Loro eller Jungle) som var bäst och sa att Jungle hade mer att göra eftersom det finns djungelpromenader, bobbanor etc. Det är roligt att göra och innebär att man inte bara stirrar på djur hela dagen.

Klimatsmarta resor och miljömärkta hotell Spanien

Miljön i fokus – Tänk på hur du reser

Jag är intresserad av att bevara naturen och skapa en bra miljö. Det fick jag med mig sedan min uppväxt att det var viktigt att tänka på djur och natur samt självklart att man skall bevara miljön för kommande generationer. Det var bland annat därför vi var på stränderna och plockade skräp på Teneriffa när vi bodde där. Vi städade ju stränderna flera gånger på Teneriffa och det kändes riktigt bra.

Hållbara flygresor till Spanien

Man kan ju även arbeta för miljön i sitt resande om man så säger. Det finns saker man själv kan göra för att bevara miljön på sin semester. En av dessa saker är att välja de mest miljövänliga flygresorna. Flygresor med mindre utsläpp. Inte bara till Spanien utan när man reser över hela jorden.

hallbara-flygresor-till-spanien

Gröna flygresor till Spanien

Att ett flygplan skapar utsläpp är ju absolut inget nytt eller konstigt, så jag tycker att man skall välja så ”gröna flygresor” som möjligt och inte bara se till priset på sin flygbiljett utan även ta med hur pass mycket utsläpp som sker vid den flygningen man skall resa med. Det finns flera flygbolag som aktivt arbetar för en hållbar miljö och verkligen arbetar för att det skall bli så lite utsläpp vid flygningarna som möjligt.

Det sägs att flyget står för ca 2% av alla utsläpp per år och att det kommer öka till 3 % vid 2025. Då är det ju viktigt att flygbolagen börjar att använda sig av andra drivmedel med mindre skit i. Det arbetas numera frekvent för att detta skall bli verklighet med nya bränslen.

Miljömärkta hotell i Spanien

Det finns även hotellägare och kedjor som arbetar aktivt för att skapa ett så pass bra miljötänk som möjligt vad gäller hotellvistelser. Det gäller inte bara att man återanvänder handdukarna längre utan man går djupare än så och tänker på miljön från scratch så tidigt som när man bygger hotellen.

Här kan du söka efter hotell i Spanien

Hotell är ju stora byggnader och det skapas en stor mängd med co2 när man bygger dessa stora byggnader. kan man skapa mer miljötänk runt hotellen, så blir de bättre för miljön. Ett miljömärkt hotell behöver mer än bara bra handdukar för att det skall bli miljömärkt.

Vi i Sverige är ju tidiga med vår miljömedvetenhet och ligger många gånger i framkant vad gäller både miljön och miljötänket. Det går ju lite hand i hand. Det finns självklart andra nationer och företag utomlands som är duktiga på detta området och det går numera att boka sin resa med ett miljöfokus. Det sägs finnas ca 9000 miljömärkta hotell runt om i världen.

Vi skall se om vi kan få tag på en lista över de hotell som är miljömärkta i Spanien. Får jag tag på en sådan lista, så lägger jag ut den här på resesajten.

Tips på smart miljötänk

  • Samåk med bilen på semestern
  • Släck lamporna när du inte befinner dig på hotellet
  • Skräpa inte ner i naturen
  • Ta tåget om det finns tåg i närheten där du bor
  • Ät lokal mat, som inte har fraktats över halva jorden
  • Ta med en tygpåse till affären när du handlar
  • Använd inte luftkonditioneringen i onödan när du kör bil. Det drar ca 1 liter mer per 100 km då.

Detta var några av alla de tips och råd som du kan använda för att göra så lite miljöpåverkan när du är på semester.

Klimatsmarta resor och miljömärkta hotell Spanien

Vardag i paradiset här i Los Cristianos

Vi har vardag här på Teneriffa

Det är egentligen inte riktigt sant, för just idag är det helgdag, men i det stora hela har vi vardag här nere i detta varma sköna paradis. Vi mår bra och värmen har kommit på riktigt nu hit ner till södra Teneriffa. Jag arbetar som personlig assistent och barnen går i skolan. Just ja, de har lov just nu, men i vanliga fall går de i svenska skolan här nere i Los Cristianos.

Vårsol över Teneriffa

Vårsolen skiner över bergen. 

Jag vill varna känsliga läsare för svamlighet

Detta inlägget kan bli lite svamligt. jag har precis arbetat klart, sitter med en kall öl, balkong-dörren är öppen, solen skiner in och jag känner mig sådär nöjd med livet som man bara gör ibland. Tacksam för att få finnas till liksom! Sådär glad när det liksom flyter på. Du har säkert känt det själv ibland, du vet de där fina stunderna, som dyker upp när man mår riktigt bra. Det är en sådan dag idag. Så varning för att texten kan dra iväg åt alla möjliga olika håll. Det kan lätt dra iväg när man har mycket energi! Det får gå ändå liksom.

Vi har hittat en bra vardag här på Teneriffa

Det har varit en otrolig tid här nere i Los Cristianos måste jag säga. Vi har lärt oss så mycket om världen och om oss själva här nere, så idag känner jag stor tacksamhet för att vi vågade ta steget och göra denna resan ihop i vår familj. Det krävs en del mod och massa kraft för att ta sig ur sina gamla hjulspår och göra en sådan här sak tillsammans. Jag är så himla tacksam för att vi orkade hela vägen. Jag förstår först nu hur mycket man måste ta i för att ta sig igenom allt och sedan komma ut på andra sidan, om man säger så.

Våren på Teneriffa

Vårtecken i Los Cristianos.

Vi kom ju ner relativt slitna egentligen. Jag arbetade inte de första 3 månaderna utan vi bara vilade oss och tog hand om oss själva och såg till att att barnen hade det bra. Sedan fick vi lite fart igen och såg oss omkring på ön en hel del. Sedan kom vardagen och den har funnits sedan dess. Många säger att de inte gillar vardagen, men det gör vi. Det finns liksom stabilitet i den och rutiner är bra om de är i lagom dos. Det måste även få finnas tid och plats för det spontana.

Just nu arbetar jag som personlig assistent

Jag har ju arbetat inom vården hemma i Sverige innan vi kom hit ner och det har jag verkligen haft hjälp av här nere. Just nu arbetar jag som personlig assistent och trivs bra med det. Är du utbildad undersköterska så finns det absolut arbete här nere på södra Teneriffa som du kan få ifall du är sugen på att arbeta när du befinner dig här nere.

Ifall du nu funderar på denna formen av arbete, så är ju Vintersol en självklar punkt att börja med. Det är ju ett av de stora landmärkena här nere i Los Cristianos om man nu säger så. Mycket här nere kretsade länge runt Vintersol och gör egentligen fortfarande. Det är en av de mest klassiska arbetsplatserna på hela Teneriffa. Utan denna rehabanläggning hade inte fiskebyn i söder blivit såpass populär som den numera är. Det är mina åsikter, men jag tror att de ligger nära sanningen.

Helt inofficiellt så diskuterade jag detta med Los Cristianos och betydelsen av Vintersol här med en av cheferna på Vintersol, men han ville inte riktigt erkänna att anläggningen hade haft en så stor betydelse som jag ville få det till. Jag vidhåller min egen ståndpunkt och självklart stämmer det 🙂

Vikten av att få att få tänka klart

Här nere har vi mellan varven haft mer tid att tänka och tänka efter än vad vi hade i Sverige. Vi har liksom prioriterat vårt inre här ner och de otaliga gånger vi suttit på balkongen och funderat på livet och alla dess mysterier, så har vi haft tid att tänka klart tankarna.

Vårkvällar i Los Cristianos

Varma vårkvällar. 

Förstår du vad jag menar? Jag menar att vi inte blivit störda av annat utan bara suttit ner på röven och tänkt klart i solskenet. Det låter kanske flummigt, men tänk efter själv, när hann du tänka klart. När hade du tid själv att sitta ner såpass länge så att du fått tänka klart innan du skall på nästa aktivitet eller måste resa dig upp och rusa iväg, eller kolla på någon skitserie på TV eller nåt annat helt meningslöst.

Res dig ur soffan och gör något meningsfullt

Vi har aldrig haft så bra tankar som nu faktiskt måste jag säga. Det som händer när man får tid att sitta ner och hyfsat ostört får tänka utan en massa saker som stör är helt magisk. Det är liv och rörelse här nere i Los Cristianos, tro inget annat, men vi har nyttjat balkongen till rena rama meditationen och avskärmat oss mycket på den för att få tid att tänka och verkligen vila. Så bra!

Strandskulpturer Los Cristianos

De kända sandskulpturerna. 

Det har verkligen hjälpt oss och vi tycker att vi har växt av att få tänka ostört och verkligen haft tid för oss själva. Det är vardag även här såklart, men vi tycker ändå att det är en annan form av vardag. Vet ej vad det är, men vi har tid för varandra och oss själva på ett annat sätt.

Vad du ger världen kommer åter till dig

Jag har en kompis hemma i Sverige. Han är toppen och en mycket klok man har jag på sistone förstått. Han är lika gammal som jag men ibland känns han mycket visare och äldre än vad jag är. Jag tänker inte avslöja namnet på honom för jag har inte sagt att jag skall skriva om honom här inne idag.

Han har alltid sagt att ” Det du ger är det du får tillbaka” och jag tyckte länge att det var väl en ok mening att säga och tänkte att han kanske faktiskt trodde på den själv, men på sista tiden har jag märkt att när jag ger till världen, så kommer det tillbaka i samma form, som det jag ger ut.

Jag har testat denna tesen ett tag, om att ge bra och få bra tillbaka och jag kan bara säga att den funkar alldeles utmärkt. Vi har mottagit flera fina erbjudanden den sista tiden, inga saker jag vill avslöja just nu, men det har verkligen lyft på flera plan. Så jag får tro min vise kompis.

Det du ger ut är det som kommer tillbaka

Det kommer inte alltid tillbaka i just det du ger ut, men ger du ut gott till världen, så kommer det alltid tillbaka i någon god form. Jag är helt säker numera. Det funkar! jag har sett det flera gånger på slutet att det funkar och det känns bra. Han hade rätt. Du kommer självklart att ha det tufft mellan varven här på jorden oavsett hur du lever ditt liv, men ger du gott så kommer det gott till dig. Det är 100% säkert!

En av hemligheterna med livet

Det finns många sätt att leva sitt liv på, men jag tror att det finns bättre och sämre sätt och ett av de sakerna jag har funderat mycket på den sista tiden är att om du kan uppbringa uppriktig tacksamhet, så har du funnit en av nycklarna till att leva ett bra och meningsfullt liv.

Tacksamhet för de saker du har och de saker du upplevt ger dig mer av dessa saker framöver. Sätt dig ner och fundera på vad du verkligen uppskattar med ditt liv. Vad du är glad över, vad du är nöjd med, vad du gillar och vad du upplever som de verkliga höjderna med ditt liv. Gör du detta på ett riktigt sätt, så är det svårt att inte må bra och känna sig nöjd och det är ju precis det man vill uppnå.

Hundvakt Los Cristianos

Vi är hundvakter denna helgen. 

Man vill ju för fan må bra när man finns till här på jorden! 

Vill man det och har den intentionen, så tror jag att om man ger gott till världen, så får man gott tillbaka. Inget konstigt. Inget hokus pokus, utan det är helt enkelt så det fungerar. Ger du gott på heltidsbasis, så kommer du även att belönas med gott samvete, gott humör och färre bekymmer, så det ger även dig fördelen av att ha det bättre i vardagen.

Nu skall jag njuta vidare i solen. Ha det bäst tills vi hörs igen!

Vardagen här är just nu varm och skön! Det är vår!

AnagaBergen Teneriffa – Berg på norra Teneriffa

Igår gjorde vi en tripp till Anagabergen på norra Teneriffa

Vi har som du kanske vet hyrt bil här nere på Teneriffa och ibland tar vi oss en tur med bilen för att upptäcka lite mer av ön. Det är befriande att ha bil även här nere i solen. Man får ju köra vart man vill liksom och behöver inte passa bussar eller andra transportmedel. Vi har ju varit uppe vid El Teide flera ggr med vår SEAT.

Anagabergen Teneriffa

Anagabergen

Idag var vi upp på den norra delen av Teneriffa. Vi tog TF -1 upp och njöt av vyerna längs den fina vägen upp till norr. Havet ligger ju på höger sidan längs hela sträckan upp och det finns många fina små byar och annat att kika på när man kör denna väg.

Utsiktsplats Anagabergen

Även de vackra och bombastiska bergen med Teide som medelpunkt ligger ju på vänster sida när man kör längs TF-1 uppåt och det är fantastiskt att se. Häftigt varje gång.

Anaga Teneriffa

Vi körde till Anaga bergen genom La Laguna och det är även det en vacker upplevelse med alla speciella hus som finns här. Södra Teneriffa har sin charm och norra delen har verkligen sin charm den också. Det är lika vackert uppe på norra sidan på sitt sätt, som det är här nere i söder.

Vyer från Anaga

Det finns flera vägar att ta när man skall åka upp i bergen och man kan ju även välja att köra längs havet mer innan man svänger upp längs de branta backarna. Vi valde dock La Lugna denna gången, som vi känner till lite sedan innan. Vi har kört fel där ett par gånger förut… 🙂

Anaga skogen Teneriffa

Vi gillar att bara glida runt i bilen och uppleva landskapet här på Teneriffa. Vi behöver inte ha något speciellt mål för dagen utan att bara få ta en sväng liksom. Det är så skönt. När vi nu körde upp mot de höga bergen och det bombastiska landskapet i norr, så hade vi heller ingen plan egentligen utan att bara få uppleva det som fanns där framför ögonen och det fick vi.

Slingriga vägar upp i bergen

Vägarna är riktigt slingriga på vägen upp mot topparna av bergen. Fin utsikt och härligt grönt är det. Vi stannade på flera ställen längs vägen upp mot Cruz del Carmen, som idag fick vara vår högsta punkt. Barnen var med och de tenderar att bli åksjuka om det är för krokiga vägar. Vi ville egentligen köra längre upp i bergen, men men denna gång fick det bli en kortare tur, så vi slapp åksjuka…

Anagaskogen Teneriffa

Vi njöt av medhavd matsäck i form av goda mackor och festis. Riktigt gott. sedan gick vi in längs en av vandringslederna och promenerade en bra bit inne bland alla härliga slingriga träd. Så lummigt och grönt. Träd är fantastiska! Det är ännu mer så numera. Vi upplever ju inte många träd här nere i söder, utan man måste upp på högre höjd eller upp i norr för att få dofta samt uppleva skog.

Skogen och naturen ger så mycket

Att vara i naturen och skogen ger så mycket och det känns så tydligt när man inte upplever den varje dag numera. Vi sitter ju ofta vid havet och njuter av havet och det är lika fridfullt som att gå bland alla träd. Så skönt. Avslappnande och skönt att andas in den friska luften som är på högre höjd. Gött!

Anaga Parken Teneriffa

Att man kunde längta efter träd så mycket trodde jag inte. Vi har typ bara träd i Dalarna och var lite trött på all skog innan vi for ner hit, men numera är de saknade emellanåt.

Det är vår annars här nere

Nu känns det att vintern har släppt oss ur sitt grepp och att det är mer vår ute. Solen värmer absolut mer och temperaturen är högre. Solar man, så tar den klart bättre än för några veckor sedan. Snart kan även vi långliggare bada i havet igen 🙂

Anaga Tenerife

Vintern i år har ju annars varit varmare än vanligt och det har tydligen varit varmaste vintern sedan typ 1992 om jag har fått rätt uppgifter. I och med att solen tar bättre och det är lite varmare så är man lte brunare nu igen efter att ha varit ett blekansikte en period. Färg är gött!

Ikea på vägen hem

Vi var in en vända på IKEA på vägen hem och käkade mat samt köpte lite svenskt godis. Det var helt ok att glida runt på IKEA och ögonshoppa lite möbler och annat. Vi softade även en stund i deras härliga fåtöljer och vilade benen lite. Gött!

Softa på IKEA Teneriffa

Barnen och jag skall till Skateparken

Vi skall alldeles strax ut till skateparken i Las Americas och njuta av lite soft tid. Pappan åker ju inget numera pga av sina knän, så han får ta en kall öl i solen och njuta av ledig helg medans barnen åker runt och hoppar och gör konster.

Du får ha det allra bäst och njuta av livet vart du än befinner dig.

Är du här nere på Teneriffa, så tycker jag absolut att du skall göra ett besök uppe i norr och åka upp i Anagabergen. Det är en riktigt fin upplevelse. Lummigt, storslaget och häftigt!

Kram så länge!

Karneval Los Cristianos 2016

Det har varit karneval här i Los Cristianos

Kanarierna vet verkligen hur man har party. Det är stora festligheter flera gånger om året både här i stan, Los Cristianos, och även på andra delar av ön. Just nu har det varit karneval eller rättare sagt, det är fortfarande karneval med avslutning idag måndag.

Igår var det stora karnevalståget som går genom stora delar av staden och det var fantastiskt kul att se! Det var massor med folk i tåget, finns siffror på 2500 deltagare och ca 25000- 30000 åskådare. Magiskt roligt måste jag säga! En fin upplevelse!

Jag tog en del bilder med mobilen, så inte bästa kvalitet, men här nedan ser du några av alla de vackra kreationer som folk har skapat och hade på sig i karnevalståget.

Karnevalståget kommer Los Cristianos

Här kommer dem! De startade vid Paloma Beach och här står vi utanför Achacay.

Familjen

Här är vi!

Kreationer Karnevalen

Alla dessa vackra kreationer. De har verkligen skapat och tagit ut svängarna. Så vackert!

Manliga kreationer Los Cristianos

Färgglada kreationer! Alla har lagt ner sin själ i sina karnevalskläder.

Färgklickar karneval Teneriffa

Färgglada och fina! Vilket jobb de lagt ner!

Karnevalen Los Cristianos

Glada och dansande!

 

Charlie Chaplin Los Cristianos

Jag och Charlie Chaplin!

 

Iron Man Los Cristianos

Iron Man var på karnevalen!

Påven i Los Cristianos

Påven på besök! Carnaval Los Cristianos

Dancing Queen!

Michael Jackson Los Cristianos

Michael Jackson!

Varulv Los Cristianos

Hårda pojkar!

Trummor Los Cristianos

Det trummades friskt! Så häftigt! Drakbil Los Cristianos

Drakar!

Dans Los Cristianos

Coola kläder!

Orange Los Cristianos

Det svängde bra!

Dansa Los Cristianos

Dansa!

Karnevalsdrottning Los Cristianos

Vackert!

Dansande barn Los Cristianos

Alla åldrar var med i karnevalståget.

Avslutat karnevalståg Los Cristianos

Någon timme efter att tåget gått klart, såg man inte att det varit karneval alls. De är mycket effektiva och städade av allt direkt. Fantastiskt!

Det var en toppendag här i Los Cristianos igår med alla härliga människor som bjöd så mycket på sig själva! Helt magiskt kul!

Mycket lyckat karnevalståg 2016

Solnedgångar på Teneriffa

Solen skiner allt som oftast här nere på Teneriffa

Vi upplever så sjukt många vackra solnedgångar här nere på ön. Los Cristianos med omnejd är ju verkligen ett solens tillhåll och det ges många tillfällen att se magiska solnedgångar här. Vi älskar solen och speciellt vackra kvällar där man kan få uppleva så många olika färger och ljussättningar. Magiskt!

Magisk solnedgång Los Cristianos

Nedan hittar du många fler vackra solnedgångar

I detta inlägget tänkte jag lägga ut några av alla de vackra solnedgångar vi upplevt här nere på södra Teneriffa den senaste tiden. Vi är förunnade med att ha balkongen mitt ut mot havet och jag unnar verkligen alla att bo med havsutsikt någon gång i sitt liv. Det är magiskt många gånger. Vi bodde liksom ute på vår balkong de första månaderna.

Spara foton på Dropbox

Jag tänkte tipsa om Dropbox, som extra lagring och säkerhetsprogram för dina bilder och filer. Jag har använt Dropbox under ett par år och är jättenöjd. Kraschar datorn eller mobilen, så blir du ju av med alla bilder du har sparat, men använder du dig av Dropbox, så sparas bilderna i molnet kan man säga.

Du blir inte av med dina bilder oavsett om du blir av med mobilen eller om datorn kraschar. Det är tryggt och säkert och alla dina filer och viktiga bilder finns kvar. Här laddar du ner Dropbox till mobilen eller datorn. 

Dropbox är enkelt att använda och sköter sig själv. Nya bilder och filer laddas upp automatiskt till molnet om du vill det, så snabbt och smidigt! Enkelt att starta igång är det också!

Solnedgångar på Teneriffa

En del bilder är tagna med mobilen därav lite sämre bildkvalitet.

Solnedgången Teneriffa

Bilden här ovan är tagen nere i hamnen med mobiltelefon. Vi var och fiskade, fast man får egentligen inte det, men vi gjorde det ändå.

Solnedgång Palm Mar

Bilden här ovan är tagen genom solglasögonen i Palm Mar. Det är så tyst och lugnt vid den stranden.

Solnedgång Tenerife

Samma kväll här ovan. Barnen leker och vi plockade lite skräp.

Magisk solnedgång Los Cristianos

Bilden tagen från balkongen i Los Cristianos.

Solnedgång från balkongen

Även denna bilden här ovan är tagen från balkongen. Vi bodde som sagt ute på balkongen varje kväll den första tiden.

Atlanten Teneriffa Los Cristianos

Bilden ovan är tagen från stenstranden borta vid Arona Gran hotell ungefär. Det är lugnt och stilla där borta kvällstid. Bara sitta vid havet och njuta av vågorna.

solen Los Cristianos

Nere vid stranden i centrala Los Cristianos är det allt som oftast vackra solnedgångar. Vi brukar vara borta vid ena hörnet av stranden på kvällskvisten och njuta av solen och lugnet nere vid stranden vid den tiden på dagen.

solnedgången Los Cristianos

Taget från balkongen. När solen väl är på väg ner så sjunker den så snabbt. Många gånger tänker man att vi går ner till stranden och kikar, men man hinner inte, för då är den redan nere.

solen Las Vistas

Solnedgången vid Las Vistas. Vi var ute och promenerade och fick fram mobilen och tog en snabb bild.

Sunset Los Cristianos

Här ovan ser du att det nästan brinner om solnedgången över La Gomera.

Röd solnedgång Teneriffa

Solen går ner bakom molnen i Los Cristianos.

12776939_10208175669936790_877081747_o

Solen dyker ner i Atlanten. Bilden tagen från vår balkong.

Naturen, havet, solen och ljuset är magiskt vackert här nere på ön. De flesta bilderna är tagna från södra delen av Teneriffa, men jag slår vad om att solnedgångarna är magiskt oavsett vart du befinner dig här nere.

Dela gärna inlägg om du tycker att fler skall se hur vackert det är här nere!

Teneriffabacillen

Vi är många som drabbas av denna bacill!

När vi kom ner till Teneriffa hörde vi talas om folk som drabbats av Teneriffabacillen.  Det lät lite konstigt och vi visste inte riktigt vad det var. Numera vet vi för vi har drabbats av den själva. Det är svårt att förklara vad det är, men man kan säga att det är en slags förälskelse. Det kanske låter fånigt, men så är det. Har man fått Teneriffabacillen, så har man. Inte mycket att göra med det förutom att njuta av det.

Teneriffabacillen

Hela den här artikeln består egentligen av mina egna funderingar och det finns absolut inga belägg för det jag skriver här. Du får ta allt med en nypa salt, men känner du något speciellt för Teneriffa, så har du kanske själv drabbats av bacillen 🙂

Innan vi var här nere på ön och provbodde i november förra året, så visste jag att det skulle gå bra och kännas perfekt. Fråga mig inte hur, men jag visste att det skulle funka. Hur dåligt kan det vara liksom? Världens bästa klimat, 320 soldagar om året och chans på inkomst. Det låter ju inte fel alls.

Vi provade en månad och det funkade riktigt bra. Vi kom liksom ”hem” här nere på södra Teneriffa. Jättemysigt och jättekonstigt egentligen. Konstigt i den mening att vi egentligen kommer från Sverige, som faktiskt ligger ca 500 mil norrut och är ett helt annat land på alla sätt.

Vi trivdes såpass bra att vi beslutade att spendera mycket mer tid nere på ön och gjorde slag i saken. Det var ett hästjobb att sälja saker och göra oss av med allt som vi tidigare hade haft å kärt.

Tenerffabacillen – Vad är det för något?

Det är svårt att förklara vad denna bacill är för något och det är kanske inte meningen att man skall göra det. Den uttrycker sig på lite olika sätt, men ett speciellt kännetecknande drag är att man får en otrolig dragning hit till Teneriffa. Alltså, en sjuklig dragning kan man säga. De som inte fått bacillen, kanske inte alls förstår dig om du drabbats av den, men vi som har den förstår precis.

Det är många som kommit hit nere och skall stanna en vecka, en månad, ett halvår eller längre och helt plötsligt så åker de inte hem dit de kommer ifrån mer. De blir liksom kvar. Hela tiden. Jämnt. Jag har träffat många personer på sista tiden här nere som skulle vart här en bestämd kort tid och är fortfarande kvar efter typ 5 år eller mer. De sista två jag träffade som drabbats av Teneriffabacillen var kvar mer än 7 år. De skulle ha stannat en månad eller så.

Det är inget konstigt. De hittade väl hem som så många gör och blev liksom kvar. Jag beundrar alltid dessa människor. De har gett upp annat och bara satsat allt liksom. Precis som jag själv gjort med min familj. Vi försakar ju såklart vissa saker, men vinner något annat. Eller rätt mycket annat kan man säga.

När man bor så här långt bort från släkten och gamla kompisar, så försakas ju det på något sätt. Det är ju så det blir tyvärr. Man vinner dock mycket annat och det väger liksom upp mycket. Vi i vår familj hade ju liksom inget val, vi var tvungna att testa, men vi har drabbats av bacillen, så vi hade inte haft något val ändå liksom!

Teneriffabacillen kan drabba alla

Den slår till på vem som helst när som helt. Vi hade ju inte ens kommit ner hit när den slog till på oss. Den drabbar fattig och rik. Det finns både miljonärer och uteliggare här. Inget konstigt med det. Vårens ö har dragning på folk ur alla samhällsklasser. Det finns folk som säger upp sig och säljer hus och hem i Sverige och bara drar ner på vinst och förlust och det finns de som planerar sin flytt eller sin långa vistelse här nere på ön.

Allt är liksom ok här. Oavsett hur du kommer hit och oavsett vem du är. Du får plats här och du är välkommen, mer eller mindre såklart, men nästan alla kan skaffa sig ett liv här, om man bara vill. Det är inte lättare än på andra orter och platser i världen, men det går om du bara vill.

Det som är signifikativt för oss som har drabbats av bacillen är att vi älskar ön. Vi gör nästan allt för att få vara här och det är den som finns i vårt hjärta. Det är skumt. Du kanske inte erkänner att du drabbats, men har du varit här länge och trivs eller vill tillbaka hit så fort du kommit hem dit du bor, så har du nog fått bacillen. Inget konstigt med det. Vi är många som har den!