Tjurfäktning i Spanien

Tjurfäktning – Kontroversiell upplevelse

Tjurfäktning är en utav de mest omtumlande upplevelser man kan vara med om i Spanien. Blandade känslor om detta är gammalmodigt och djurplågeri på hög nivå, blandas med en oförglömlig upplevelse.

Ja detta är ett spektakel fullt utav känslor, spänning och nervositet, en riktig strid mellan hjärnan och musklerna. Gillar man inte tjurfäktning, så finns det ändå anledningar att älska Spanien!

Tjurfaktning Spanien

Tjurfäktning lämnar ingen oberörd

Få personer som gått på en tjurfäktning, lämnar den helt oberörd. Så det är att rekommendera att du känner efter själv om du verkligen vill se detta spektakel. Men du ska komma ihåg att tjurfäktning under lång tid utgjort en utav grundpelarna i spansk kultur. Så det innebär att du lägger en pusselbit till, till vad som är spansk kultur.

Så om du bestämmer dig för att gå på en Corrida de toros (tjurfäktning) se det då som att det är en del av den spanska kulturen. Men blanda inte ihop Corrida de toros med en Novillada, det är visserligen en tjurfäktning, men där unga matadorer är under utbildning och de fäktas mot små och unga tjurar.

Tjurfäktningens rötter

Tjurfäktningens rötter kommer ursprungligen ifrån Grekland och tjurfäktningen i sin nuvarande form kom till under 1700-1800-talet. Men den har funnits i andra former så länge det bott folk på den Iberiska halvön, alltså ända tillbaka till 1200-talet. Den moderna tjurfäktningens fader anses vara Pedro Romero(1754-1839).Hur tjurfäktningen går till steg för steg.

Spanien Tjurfaktning

En tjurfäktning sker normalt på en söndag och håller på drygt 2 tim. Tjurarna som används är avlade bara till detta evenemang och det är stora muskelpaket, som väger upp mot 600 kg. Under en ”vanlig” tjurfäktning så fäktar 3 matadorer mot 2 tjurar var. Alltså får 6 tjurar sätta sitt livet till under varje tjurfäktning. Det är den äldsta matadoren som börjar.

Matadoren leder själva tjurfäktningen och har hjälp av peones (unga tjurfäktare), banderilleros som sticker sin banderillas (små utsmyckade pilar) i tjurens rygg och picadores, som rider in och skär i tjurens nacke med sin lans.

Pica – den första akten

Bandirilleros fäktar här med tjuren i syfte att se hur tjuren beter sig, alltså vilken sida han helst stångar med. Akten avlutas med att picadoren kommer in och gör ”sitt jobb” med lansen.

Banderilla – den andra akten

Banderilleron sätter sina pilar i nacken på tjuren, på det ställe som picadoren skurit med sin lans. Att skada tjurens nacke syftar till att få tjuren till att sänka nacken så mycket att matadoren kan komma åt att sätta sin sabel i tjuren när den till slut ska dödas.

La Faena – dödsakten

Det här är matadorens akt. Det är här han ska visa sin list och sin styrka. Muletan (det berömda röda skynket) används för att utföra olika moment. Tjuren är dock färgblind, så det spelar ingen roll vilken färg som manteln har.

Tjurfäktning i Spanien – Speciell upplevelse

Tjurfäktning är en speciell upplevelse och den är verkligen inte för alla. Vi varken rekommenderar eller går emot det. Man får helt enkelt själv bestämma om man skall gå på en tjurfäktning själv eller inte. Lycka till med ditt besök i Spanien hur som helst!