Mount Teide: Vulkan och naturreservat

El Teide Teneriffa barn

Mount Teide i fokus

Mount Teide är en vulkan som ligger på 3718 meter, nästan tre gånger högre än Ben Nevis, och som bokstavligen har format och skapat ön Teneriffa. Det är både en vilande vulkan och ett stort och mäktigt naturreservat. Jag rekommenderar starkt att göra ett besök här uppe vid Mount Teide.

Jag fick en uppsamling klockan 8 på morgonen, jag går inte upp så tidigt på lediga dagar hemma, än mindre på semestern, så det blev en tidig natt. Det var först när jag var på väg ner från Teide och såg kön slingra sig ut från linbanestationen och långt in på parkeringen som jag blev medveten om hur populär denna attraktion är och att man måste hinna före folkmassorna.

Beger oss mot El Teide

Hur som helst, när vi väl hade hämtat upp dem på de olika hotellen begav vi oss iväg till Teide. Vår guide Juan gav oss en bra kommentar – på fyra språk! Den första viktiga platsen vi passerar är staden Arona, men vi stannar inte. Nästa plats där vi stannar för en toalettpaus och en drink är Vilaflor. Vilaflor är den högst belägna bosättningen i Spanien. Tyvärr är det ingen pittoresk plats i sig själv och i samband med vårt mycket korta besök, oansenlig. Bra vyer tillbaka ner mot kusten fanns förmodligen att hitta om man hade tid, men de fanns inte omedelbart där vi stannade.

El Teide Teneriffa barn

Magisk utsikt och vackra vyer

Tillbaka på bussen nu och vägen börjar verkligen att slingra sig uppför berget, med ibland fantastiska vyer. Snart kommer vi in i tallskog, brännskador på barken på vissa träd är en påminnelse om tidigare skogsbränder. När resan fortsatte blev jag lite irriterad över varför vi inte stannade på en eller två platser för att ta några snabba fotografier. Som tidigare nämnts fanns det goda skäl till det och jag var inte medveten om att föraren vid den tidpunkten i princip var på ett uppdrag att få oss till Teideberget innan folkmassorna kom dit.

Vulkanutbrott

Inom kort går vi in i nationalparken Las Ca?adas. Detta är den caldera som lämnats kvar efter kollapsen av ett enormt vulkanutbrott för cirka 180 000 år sedan. Skalan är enorm och vulkanen som stod där måste ha varit otroligt stor. Terrängen är nu mycket vulkanisk med sten och calderas klippväggar runt omkring. Vi passerar en intressant klippformation som helt enkelt är skyltad som ”Los Roques” men ring tillbaka senare. Några minuter senare kommer vi fram till linbanestationen… och märker genast hur häftigt det är.

Kabinbanan tar dig mot toppen

Kabinbanan tar dig upp till några hundra meter från Teides själva topp. Kostnaden för en biljett på den ingick inte i priset för turen eftersom det betraktas som ett tillval. Personligen att komma så här långt och välja att inte bry sig besvärar typ av besegrar syftet. Det är inte möjligt att se toppen från linbanestationen. Det bör dock noteras att det finns skyltar som avråder personer med hjärtproblem från att gå upp till toppen (luften börjar bli lite tunn med mindre syre på den höjden) och att linbanan inte heller körs när det blåser mycket hårt.

Bevakning på toppområdet

Det är inte möjligt att bara ta sig upp till toppen av Teide. Man måste få tillstånd av den behöriga myndigheten i Santa Cruz. Detta ges frivilligt, men antalet personer är strikt kontrollerat för att minimera skadorna och möjliggöra en ordentlig övervakning av det viktiga toppområdet.

Efter lite köande var det vår tur att kliva in i linbanan. Varje vagn rymmer 38 personer och resan uppåt tar ungefär åtta minuter. När man väl är uppe på toppen och kliver ut ur toppstationen var det som att bli teleporterad någon annanstans helt och hållet, det var verkligen inte den milda sydkusten på Teneriffa där uppe.

Klä dig väl för en topptur

Temperaturen på toppen låg bara en bit över nollan på 3C och vinden var så stark att man var tvungen att hålla sig emot den. Det är här det lönar sig att ta med sig lämpliga kläder. En bra jacka, helst med huva, skulle vara idealisk. Utsiktsområdet omedelbart runt toppstationen är asfalterat så du behöver egentligen inte ha vandringskängor på dig. Det finns definierade men kala bergsstigar från utsiktsplatsen som dock kräver skor på den mer ”förnuftiga” sidan.

Utsikten på toppen (över tre kilometer upp) är fantastisk. Teides topp är precis framför dig och så nära. Du befinner dig också långt ovanför molntopparna och kan se andra öar som Gran Canaria bryta igenom molntäcket. Calderan från den gamla vulkanens kollaps blir nu mycket tydligare liksom dess omfattning. Jag ville utforska lite längre längs stigarna men den tid som vår guide hade tilldelat mig gav inte riktigt utrymme för det. Det måste dock sägas att jag mycket snabbt hade fått huvudvärk, jag är inte säker på om det berodde på den kalla vinden mot mitt huvud eller på den tunnare luften. Eftersom tiden var emot mig var det dags att komma ner.

Nere vid basstationen såg jag den stora långa kön och den överfulla parkeringen som fick mig att inse att El Teide är en mycket populär attraktion, över tre miljoner per år och att den tidiga starten trots allt var värd det. Vid basstationen finns också toaletter, ett café, ett informationscenter och en presentbutik.

Teide Nationalpark

Fotostopp vid Los Roques

Vi var nu tillbaka på vägen och det första utlovade fotostoppet var vid Los Roques, en intressant och ovanlig klippformation som också gav ytterligare en bra utsikt över berget Teide.

Några minuter senare anländer vi till Pico Viejo, en mindre vulkan som senast hade ett utbrott 1798. De svarta lavaflödena är mycket tydliga från Pico Viejo. Från denna plats kan man också se över havet och se La Palmas berg bryta igenom molnen.

Nationalpark Teide

Utsikt och snaste vulkanutbrottet

Vi är nu på väg ut ur nationalparken Las Ca?adas men har en långsam förbi El Chinyero. Här skedde det senaste vulkanutbrottet på Teneriffa 1909. Även om det skulle ha inneburit att man skulle ha parkerat en stor buss på den relativt smala vägen, hade jag velat ha åtminstone ett fem minuter långt fotostopp här. Bussens tonade fönster är inte idealiska för att fotografera genom och de som sitter på ”fel” sida av bussen är naturligtvis missgynnade när det gäller utsikten.

Turen avslutas och man åker neråt

Efter att ha lämnat El Chinyero bakom oss när vi fortsätter att komma ner från bergen är huvuddelen av turen mer eller mindre över, även om det fortfarande finns flyktiga vyer genom träden tillbaka upp till de vulkaniska topparna.

Utflyktens sista stopp är i Guia de Isora vid ett annat kafé/gåvobutik som tycks existera enbart för att betjäna bussgrupper. I vilket fall som helst hade den ett bra utbud av presenter och lokala produkter.

Tillbaka till upphämtningsplatsen

Jag släpptes av tillbaka till min ursprungliga upphämtningsplats strax före 15.00. Jag tog min handduk och min mobil och lade mig på en solstol vid poolen, inte mycket mer än en timme senare än vad jag skulle ha gjort om jag hade spenderat en hel natt på spriten. På det hela taget var det en mycket intressant tur som fick mig att se det verkliga Teneriffa och några fantastiska landskap… allt före tetid.