Siam Park: Vattenland på södra Teneriffa

Siam Park Tenerife

Siam Park känd som hett vattenland

Siam Park är en stor vattenattraktion i södra Teneriffa som öppnades i september 2008. Den är känd som en av de allra bästa vattenparkerna i hela världen och varje vallfärdar folk hit och njuter av alla de roliga vattenattraktionerna. Webbplats: http://www.siamparktenerife.com

Perfekt läge på södra Teneriffa

Siam Park ligger i semesterorten Playa de las Americas, intill avfart 29 på motorvägen TF1. Jag tyckte att det var lätt att gå på gångavstånd från min lägenhet i Torviscas. Det finns gratis bussar som tillhandahålls av Siam Park som hämtar och lämnar besökare. Du kan också ta en taxi, vilket sannolikt inte blir en dyr resa från någonstans i Playa de las Americas, det finns en taxistation utanför.

Siam Park Tenerife

Bild: Wikimedia

Vacker ingång till Siam Park

Du kan inte missa huvudentrén med sina stora tvillingkupolformade torn. När du går genom ingången betalar du i fönstret, priserna är mycket tydligt angivna. Priset för vuxna är i skrivande stund 28 euro.

När jag väl var inne började jag se mig omkring efter omklädningsrummen etc. eftersom de inte finns omedelbart eller uppenbart rakt framför dig. Jag kunde inte låta bli att titta på dem i några minuter. Jag följde sedan stigen upp förbi sjölejonen där det fanns en skylt som pekade mot toaletter och omklädningsrum. Dessa ligger i en samling byggnader som är byggda på styltor över vattnet med trädäck som förbinder dem.

Hyra skåp och handdukar ifall du behöver

Ett skåp kostade 3 euro att hyra, men man måste också betala tillbaka 2 euro i deposition för nyckeln, så man betalar faktiskt 5 euro för ett skåp. Du kan också hyra strandhanddukar. Huvudskåpet ligger visserligen precis bredvid, men är åtskilt från toalett-, dusch- och omklädningsrummen.

Parken är smart designad

Parken har byggts med hjälp av en mycket effektiv användning av det utrymme den upptar, detta gör att den känns ganska kompakt och kanske mindre än vad den egentligen är. Jag fick verkligen inte känslan av att det var en lång promenad från en rutschkana till nästa, även om det innebar att man måste gå uppför ganska många trappor.

Det finns tillräckliga skyltar för att hjälpa dig att hitta runt, men jag tyckte att jag snabbt orienterade mig. Betonggångarna behöver några miljoner besökares fötter för att få bort de grova kanterna. Mina bara fötter blev lite ömma efter ett tag. Några andra hade rätt uppfattning. Bär ett par billiga flip-flops och lämna dem i ett hörn någonstans nära botten av en rutschkana och ta på dem igen när du går någon annanstans.

Tower of Power

För de stora barnen har parken ett antal rutschbanor av typen ”white knuckle”, där höjdbegränsningar gäller. Huvudattraktionen verkar vara Tower of Power, en skrämmande brant rutschkana som inte är något för de svaga. Den branta nedgången gör att du accelererar till en mycket hög hastighet innan den planar ut och du skjuter genom ett rör som passerar genom ett akvarium innan du kommer ut i bassängen på botten.

Tower of Power Siam Park

Bild: Wikimedia

Full fart nerför

Jag tyckte att när du kommer in i röret går du så fort och i ett slutet utrymme att det kastar upp så mycket spray i ansiktet på dig att du faktiskt inte kan se särskilt mycket. Senare kom jag på en sak: på alla andra rutschbanor får man de vanliga hoppen och skriken när folk åker ner för dem, men inte på Tower of Power. Ingen skriker, ingen whoooaaaahs! Det skrämmer dig tyst när du faller ner.

The Lost City

För de små barnen finns den förlorade staden. Detta är en funktion speciellt för barn och har ett antal rutschkanor i små barnstorlek, vattenpistoler etc. och är uppställd som en stor klätterställning med gångvägar från en del till en annan. Det finns ett antal solstolar runt den förlorade staden så att föräldrarna kan hålla ett öga på barnen medan de leker.

Badvakter håller koll

Badvakten var mycket uppmärksam och såg till att barnen inte sprang runt för snabbt. Den förlorade staden har också en vad som bara kan beskrivas som en mycket stor hink som ständigt fylls med rinnande vatten, när den är full tippar den över och dränker alla under den med vatten. Några av de stora barnen gillade det också.

Långsam färd på vattnet

För en mycket mer avslappnad vattentur finns Mai tai river. Du sitter bara i en gummislang och flyter dig fram längs den slingrande ”floden”. På den ö som skapas av floden när den cirkulerar runt finns solstolar på avskilda platser.

Om du vill bli solbränd eller koppla av efter att ha kastat dig ner för rutschkanor i en timme eller två, är det bästa stället Siam Beach som är mycket imponerande och visade sig vara det som jag gillade mest med Siam Park. Det är en konstgjord strand som gjorts med hjälp av tonvis med importerad vit sand från Portugal och ett sötvattenshav komplett med en stor vågmaskin. I ena änden av stranden finns Beach Club, parkens huvudrestaurang, i andra änden finns en bar.

Butiker – Bar och restaurang

Det finns också en butik med strandkläder. Då och då slår en livräddare på en gong, ja det är väl i linje med det österländska temat, detta talar om att vågmaskinen sätts igång. Detta var signalet för nästan alla på stranden att gå i vattnet och simma eller vada ut mot vågmaskinen.

En utlopp av vad som såg ut som ånga eller vattenspray från maskinhuset berättade att vågen var på väg och det gjorde den verkligen. En stor, två meter hög, ren våg kommer rullande mot dig, och många människor började simma vilt så att de kunde åka med på toppen av vågen. Alla sveps tillbaka av vågen som är så stor. Med ett leende på läpparna simmade vi sedan tillbaka ut igen, redo för nästa våg.

Lite dyra priser inne på området

Jag åt inte på Siam Park så jag kan inte kommentera maten eller dess pris. Jag köpte en flaska vatten och en burk Pepsi i en av butikerna, vilket var ganska dyrt, men jag tvivlar på att någon av oss skulle förvänta sig något annat i en nöjespark. Jag borde ha lagt en flaska isvatten i min väska och hämtat den från omklädningsrummet när jag bestämde mig för att sätta mig på stranden.

Trevlig dag på Siam Park

Parken stänger klockan 18.00 och när den tiden närmar sig leds alla besökare artigt till omklädningsrummen, skåpen och utgången. Det var en ganska lång kö för att lämna tillbaka våra skåpsnycklar, men personalen tog hand om det snabbt och återlämnade våra 2 euro i deposition. Jag tog en snabb titt i de trevliga presentbutikerna och en sista titt på sjölejonen och det var det, slutet på vad jag tyckte var en trevlig dag i Siam Park.