Madrid: Huvudstad i Spanien

Madrid huvudstad

Madrid – En vacker storstad

Madrid är Spaniens huvudstad och största stad, liksom provinsen och den autonoma regionen med samma namn. Den ligger vid floden Manzanares i mitten av landet. På grund av sitt geografiska läge och sin historia har Madrid betraktats som den iberiska halvöns finansiella och politiska centrum.

Madrid är en metropol

Madrid har utmärkta restauranger där du kan lägga grunden för en stor kväll ute. Kom ihåg att spanjorerna älskar att äta middag riktigt sent. En normal tid för detta är 22:00 på vintrarna och till och med 23:00 på somrarna. Middagen sträcker sig långt fram till 01.00, vilket är en bra tidpunkt för att ta ”primera” (den första drinken).

Madrid huvudstad

Mat och uteliv

I Chueca-distriktet finns hundratals trendiga, men inte nödvändigtvis dyra, middags-restauranger. Om du är intresserad av spanska tapas finns det i distrikten La Latina och C/Segovia mycket intressanta vingårdar som specialiserat sig på tapas. La Latina är verkligen berömd på söndagsmorgnarna, men för en lördagsmiddag är den också bra.

Medelhavsklimat i Madrid

Madridregionen har ett medelhavsklimat som manifesterar sig med friska vintrar där temperaturen ofta är lägre än 8 °C. Sommaren tenderar att vara varm med temperaturer som lätt når 24 °C i juli och som ofta kan nå 35 °C. Den dagliga variationen i väderförhållandena är faktiskt ganska liten i stadens centrum, men den är mycket mer påtaglig i Madrids utkanter. Nederbörd, även om den är mycket begränsad, kan observeras under hela året utom under sommaren.

Kultur – Sport och Turism

Viktiga kulturella och turistiska platser är den så kallade gyllene triangeln för konst, som ligger längs Paseo del Prado och omfattar det berömda Pradomuseet, som är gratis på söndagsmorgnarna (med höjdpunkter som Diego Velázquez Las Meninas och Francisco de Goyas La Maja Vestida och La Maja Desnuda).

Thyssen Bornemisza-museet och Reina Sofia-museet (där Pablo Picassos Guernica hänger); Plaza Mayor, Gran Via, Casón del Buen Retiro (där Pradomuseets 1800-talssamling finns, för närvarande stängd för reformering), Palacio Real (gratis att gå in i på onsdagar om man har ett EU-pass), Templo de Debod (ett tempel som sten för sten har hämtats från Egypten).

Monasterio de las Descalzas Reales, Puerta del Sol och Parque del Buen Retiro. Naval Museum mellan Cibeles och Prado (Paseo Prado,5) är gratis och ger en bra inblick i den tidigare spanska sjömakten.